HartaPoliticii.ro – Octavian Costache

www.romanialibera.ro/arte/oameni/cum-sa-nu-votezi-la-intamplare

Un român care lucrează la Google a creat în timpul liber un site care scoate la iveală politicienii buni şi uscăturile din Parlament. Pe HartaPoliticii.ro poţi afla cum votează, cât de des chiulesc de la serviciu şi ce a descoperit presa despre ei. Ti se pare că toţi politicienii sunt la fel, o apă şi-un pământ? Dacă majoritatea românilor ajung la concluzia asta, democraţia nu mai are nici un sens şi putem să instaurăm fără remuşcări un partid unic, care să facă ce-o vrea. Ce rost mai are să alegi dacă toţi sunt la fel?

La asta s-a gândit Octavian Costache, cunoscut pe Internet ca Vivi, când a hotărât să schimbe ceva. „Am fost extrem de frustrat de faptul că în România toţi politicienii sunt pictaţi la fel, că oamenii de rând cred că toţi sunt la fel şi că nu contează pe cine alegi. Chiar dacă nu ţineam nici cu unii, nici cu alţii, am fost şi încă sunt convins că există diferenţe şi că asta este un lucru esenţial în funcţionarea unei democraţii.”

„Toţi candidaţii vorbesc numai despre promisiuni, niciodată despre fapte”

În 2008, Vivi avea 27 de ani locuia la New York, avea o slujbă la una dintre cele mai râvnite companii din lume, se plimba, cu bicicleta şi îi plăcea să mânânce în restaurante interesante. Din România plecase după ce a terminat un master la Automatică şi a creat mai multe site-uri de succes (cum ar fi platforma de jocuri doizece.ro). Politica nu era printre interesele lui. Atunci au venit alegerile prezidenţiale din America. „La vremea respectivă eram un pic euforic după alegerea lui Obama. Urmărisem îndeaproape campania electorală şi eram foarte impresionat de cât de subtilă este o democraţie matură, de cât de des candidaţii fac referire la «their track record» (ce au făcut şi ce au votat în trecut -n.r.). În România asta lipseşte cu desăvârşire, toţi candidaţii vorbesc numai despre promisiuni, niciodată despre fapte.”

La mai puţin de o lună au urmat alegerile parlamentare din România, primele în sistem uninominal (adică votezi o persoană, nu o listă de partid). Atunci, Vivi şi-a dat seama cât de greu e să alegi pe cineva când nu ştii ce fac, de fapt, oamenii ăia. „De exemplu, nu ştiam nici măcar cum vota Irina Loghin (senator la vremea respectivă) sau cât de des se ducea la serviciu.” A descoperit cu surprindere că voturile electronice sunt publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor şi a început să se gândească ce ar putea face cu datele astea. Prima idee a fost să vadă cine chiuleşte de la serviciu.

Topul chiulangiilor

În câteva zile am hackuit un prototip care lua voturile de pe site-ul Parlamentului şi alcătuia lista cu procentul de prezenţă al fiecărui parlamentar. Am publicat-o la mine pe blog (vivi.ro) şi în două săptămâni am primit 20.000 de vizitatori, exact înainte de alegeri. Eu speram să ajute la alegeri, speram ca românii să nu-i mai aleagă în Parlament pe cei care nici măcar nu se duc la serviciu suficient. A fost unul dintre cele mai virale blog post-uri ale anului respectiv şi asta mi-a dat mult entuziasm şi speranţa că există interes pentru astfel de date.”

Aşa că a început să lucreze la Harta Politicii seara, în weekenduri, de prin cafenele. „Încet, încet, am fost prins în lumea statisticilor despre politică. După alegeri, pentru că mulţi spuneau că treaba cu „fiecare vot contează” este o prostie şi că lista mea de prezenţă este inutilă, am construit un simulator de alegeri şi am văzut exact cât contează fiecare vot. Aşa am aflat că 36 de locuri din Camera Deputaţilor au fost decise cu mai puţin de 500 de voturi, iar zece dintre ele cu mai puţin de 100 de voturi.”

Practic, Harta Politicii extrage automat date publice de pe site-urile Parlamentului, ştiri din ziare şi alte informaţii despre politicieni şi le prelucrează în nişte statistici care îţi arată ce se întâmplă, de fapt, cu legile noastre.

Ce afli despre Dan Păsat

De exemplu, dacă dai o căutare după Dan Păsat pe Harta Politicii, găseşti un deputat din PNL care s-a transferat la PDL, a lipsit la trei sferturi din şedinţe, iar când a participat a votat în 99,5% din cazuri pe linie de partid. Mai afli că e „confruntat cu o solicitare de arestare preventivă din partea DNA” şi se află pe lista candidaţilor pătaţi a Academiei Caţavencu, care îl descrie ca un „afacerist cunoscut pentru apucăturile sale violente”. În plus, vezi ştirile recente despre el, în care membrii PDL spun că ar trebui suspendat din partid.

Ca să afli lucrurile astea, ar trebui să cunoşti hăţişurile politicii şi ale presei şi să petreci ceva timp căutând pe Internet. Pe Harta Politicii le găseşti pe toate la un loc, în mai puţin de un minut.

vivi.ro/aboutme.php In primul rand sunt freelancer, software si web developer, coordonator doizece.ro. Am lansat mai bine de 20 de site-uri, peste 12 jocuri Flash complete si ma mandresc cand spun ca am castigat 4 premii Internetics de-a lungul anilor (doua in 2005), pentru site-uri dezvoltate de mine sau de echipe in care am fost o parte importanta. Am dezvoltat de la site-uri de nisa si foarte specializate (olimpiada.info) pana la site-uri foarte populare, www.doizece.ro, al 30-lea cel mai vizitat site din Romania. Am inceput ca olimpic national la fizica si informatica unde am castigat premii in fiecare an, incepand cu clasa a 7-a. Am participat la Infoeducatie si am castigat premii in 1997, 98 si 99, urmand ca apoi sa particip in juriu si organizare pana in prezent. In 1996 am dezvoltat site-ul Divertis, unul dintre cele mai longevive site-uri ale internetului romanesc. Acum sunt angajat Google si locuiesc in New York.

Anunțuri

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Viva la Revolución și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s