Alburnus Maior, o rezistența epica: 2002 – 2013

Cronologia Campaniei Salvati Rosia Montană 2002 – 2013

– luari de pozitie, analize si studii, demersuri legale, actiuni –

Alburnus Maior este asociația localnicilor și proprietarilor din Roșia Montană inființată în septembrie 2002 pentru desfășurarea, de o manieră organizată, a demersurilor de stopare a proiectului minier propus de rmgc. Alburnus Maior, prin activitatea sa continua, coordoneaza ceea ce este astazi cea mai mare campanie sociala si de mediu din Romania. In spirjinul acesteia s-au solidarizat numeroase organizatii, institutii, artisti, jurnalisti, precum si membrii ai societatii civile de toate varstele si din toate straturile sociale din Romania si de peste hotare.

Mentionam ca acest material se actualizeaza continuu, iar pentru informarea dvs, pagina web a campaniei va sta la dispozitie. Evenimentele campaniei si comunicarea lor in timp real se realizeaza pe paginile Alburnus Maior și Roșia Montană în Unesco.

Momente importante campania Salvati Rosia Montana.

2002

28 iulie 2002 – Alburnus Maior a organizat o intalnire publica la Rosia Montana. 350 de localnici au venit la acest eveniment precum si numerosi reprezentanti ai ONG-urilor din tara si strainatate. Aceasta actiune a culminat cu o declaratie a ONG-urilor impotriva proiectului RMGC, in special impotriva exploatarii in cariera deschisa si a utilizarii cianurii, precum si impotriva stramutarii fortate. Declaratia a fost prima de acest gen in Romania de dupa 1989. Acest moment marcheaza demararea Campaniei Salvati Rosia Montana.

August 2002 Ministrul maghiar al Mediului si Managementului Apei, raspunzand unei interpelari a 20 ONGuri din Ungaria, a facut primul pas in activarea Conventiei de la Espoo, privind impactul asupra mediului in context transfrontalier.

Octombrie 2002 Corporatia Financiara Internationala, din Grupul Bancii Mondiale si-a abandonat intentia de a sprijini financiar proiectul in urma intalnirii cu delegatia Alburnus Maior la Wahington.

31 octombrie 2002 14 reprezentanti ai Bisericilor Romano-Catolica, Unitariana si Calvina au anuntat ca nu-si vor vinde nici o proprietate – biserica sau teren – la RMGC.

1 decembrie 2002 40 dintre cei mai eminenti arheologi si istorici din Romania au trimis o scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei, detaliind de ce este atat de importanta salvarea Rosiei Montane si cum proiectul minier ar distruge acest sit unic.

5 decembrie 2002 – in timpul Adunarii Generale, ICOMOS (Comitetul International pentru Conservarea Monumentelor si a Siturilor) a prezentat o rezolutie impotriva proiectului minier, aratind impactului devastator al proiectului asupra galeriilor miniere romane de la Rosia Montana. ICOMOS si-a reafirmat pozitia cu ocazia tuturor Adunarilor Generale pana in prezent.

2003
4 martie 2003 – Academia Romana a cerut tuturor autoritatilor romane implicate sa stopeze proiectul de la Rosia Montana, pe baza prezentarii unor concluzii in materie de mediu, geologie, istorie, economie si arheologie. Prin numeroase declaratii de-a lungul timpului si pana in prezent, Academia Romana s-a situat constant in opozitie fata de proiectul minier.
17 martie 2003 – Peste 150 membrii Alburnus Maior sustinuti de membrii a organizatiilor studentesti, membri ai academiei si ONGuri au organizat o manifestare in fata Teatrului National din Bucuresti. Peste 300 de persoane au participat la acest eveniment care a culminat cu citirea unei declaratii adresate actionarilor Gabriel Resources (GR);

16 septembrie 2003 – Greenpeace Ungaria a organizat o demonstratie prin care a cerut ministrului mediului sa isi exercite drepturile prevazute de Conventia de la Espoo. Aceasta conventie se refera la faptul ca, statele vecine trebuie sa fie consultate, in cazul proiectelor cu un posibil impact transfrontalier.

21 iulie 2003 – in cadrul unei conferinte organizate la Cluj-Napoca reprezentanti ai bisericilor istorice maghiare: unitariana, greco-catolica, romano-catolica au declarat in comun ca nu isi vor vinde niciodata proprietatile bisericesti si ca au responsabilitatea de a sprijini comunitatea locala in opozitia fata de proiectul RMGC.

6 -11 octombrie 2003 – Marsul de Solidaritate cu Rosia Montana. Cei peste 100 de participanti care au parcurs pe jos traseul Cluj – Rosia Montana au organizat o adunare publica in care si-au exprimat protestul fata de proiectul RMGC si solidaritatea cu localnicii care nu doresc sa se mute.

7 – 9 noiembrie 2003 – in timpul adunarii sale generale, Federatia Europeana a Partidelor Verzi a facut o rezolutie impotriva proiectului RMGC.

9 noiembrie 2003 – Alburnus Maior impreuna cu 15 ONG-uri au organizat o veghe de o noapte in fata Mitropoliei Ortodoxe din Bucuresti, pentru a incuraja BOR sa ia o pozitie referitor la soarta bisericilor si cimitirelor din Rosia Montana. Au participat aproximativ 250 de oameni la acest eveniment si a fost primul de felul sau din Romania dupa Revolutie. La doua zile, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a anuntat ca se opune distrugerii pe care proiectul RMGC o poate cauza asupra Rosiei Montane si ca proprietatile sale din Rosia Montana nu sunt de vanzare.

10 Decembrie 2003 – Alburnus Maior a primit premiul Galei Societatii Civile pentru cea mai activa organizatie non-guvernamentala din Romania in domeniul Participarii Publice si Comportamentului Civic.
11 noiembrie 2003 – Aproximativ 60 de persoane au participat la actiunea de protest din fata Ambasadei Canadei la Bucuresti.

2004
15 ianuarie 2004Ministerul Culturii a eliberat un certificat de descarcare arheologica pentru patrimoniul arheologic din Masivul Carnic. Acest demers reprezinta primul act ilegal emis vis-a-vis de patrimoniul cultural de la Rosia Montana.

12 martie 2004 Miklos Persányi, Ministrul maghiar al Mediului, a cerut explicatii urgente din partea autoritatilor romane privind proiectul RMGC si a semnalat incalcarea de catre partea romana a Conventiei de la Espoo.

28 martie 2004 Ca urmare a contestatiei Alburnus Maior, Agentia de Protectie a Mediului Alba a stopat procedura de obtinere a acordului de mediu de catre RMGC pentru campania de foraje 2004 la Rosia Montana.

21 mai 2004 Alburnus Maior a primit premiul Universitatii Ecologice din Bucuresti pentru acivitatea in domeniul protejarii si conservarii mediului natural si cultural Rosia Montana.

28 iunie 2004 Rosia Montana Gold Corporation da in judecata Alburnus Maior, solicitand instantei sa interzica Alburnus Maior folosirea website-uluiwww.rosiamontana.org. Compania a renuntat la judecarea cauzei, dupa aproximativ un an de la introducerea sa.

14 iulie 2004 322 cadre didactice din Academia de Studii Economice din Bucuresti au adresat o scrisoare deschisa Guvernului Romaniei, in care este reintarita opozitia fata de proiectul RMGC, proiect ce nu este in interesul statului roman si nici al locuitorilor din zona Rosia Montana.
17 iulie2004 – 4 alpinisti romani au dus mesajul Salvati Rosia Montana pe Mont Blanc;

23 iulie – 3 august 2004, GreenPeace a desfasurat turul informativ „Salvati Rosia Montana” cu scopul informarii populatiei despre proiectul minier si impactul lui. Cu aceasta ocazie s-au strans 27000 de semnaturi de protest care au fost trimise premierului Adrian Nastase.

23-28 august 2004 – Are loc editia a doua a Marsului de Solidaritate cu Rosia Montana pe traseul dintre Cluj-Napoca si Rosia Montana, strabatand Valea Ariesului.

29 august 2004 – Concertul de Protest FanFest in Rosia Montana. Acest prim eveniment a atras peste 4000 de participanti pe platoul Jig-Vaidoaia din Rosia Montana.
23 septembrie 2004 – Premierul Romaniei Adrian Nastase si-a reconfirmat pozitia impotriva controversatului proiect al minei de aur Gabriel Resources. In timpul unei vizite oficiale la Alba-Iulia, Premierul a declarat, printre altele: „…punctul de vedere pe care l-am exprimat a fost intotdeauna foarte clar, si anume contrar acestui proiect.”

Octombrie 2004Asociatia Alburnus Maior, in parteneriat cu ONG-uri din Romania si strainatate a publicat raportul privind riscurile proiectului de la Rosia Montana: “Anticiparea Surprizei – Evaluarea Riscului; Ghidul Investitorilor cu privire la propunerea de proiect minier a companiei Gabriel Resources”.

16 noiembrie 2004 activisti din Romania, Ungaria, Germania si Austria blocheaza una din intrarile in Palatul Victoria. Cu aceasta ocazie au depus 350.000 de petitii prin care se cerea primului ministru de la acea vreme, Adrian Nastase, sa ia masuri concrete pentru incetarea activitatilor companiei RMGC.

2005

20 ianuarie 2005 – Curtea de Apel din Alba Iulia a admis actiunea Alburnus Maior si a suspendat executarea certificatului de descarcare arheologica pentru Masivul Carnic, masiv cuprins in proiectul de exploatare miniera.

31 ianuarie 2005Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind progresul Romaniei inspre aderarea in UE. „Proiectul minier de la Rosia Montana reprezinta un risc semnificativ asupra mediului inconjurator din intreaga regiune”, afirma Parlamentul European.

17 februarie 2005O comisie alcatuita din cadre didactice din Academia de Studii Economice Bucuresti a facut o analiza a istoriei proiectului Rosia Montana, identificand punctele slabe, care ar proba nereguli si coruptie legate de proiectul minier RMGC.

5 martie 2005Aplicand prevederile Conventiei de la Espoo, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor din Ungaria a adresat 60 de cerinte omologului sau roman ca parte din procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul minier de la Rosia Montana, propus de catre Gabriel Resources.

Martie 2005Masivul Carnic din Rosia Montana a fost nominalizat in Lista anului 2005 a Locasurilor Sacre ce sunt in mare pericol de distrugere, lista organizata de Fundatia Internationala pentru Locasuri Sacre (SSIF) impreuna cu o comisie de academicieni si experti in domeniul culturii.

18 aprilie 2005Este decernat Goldman Environmental Prize, premiu de renume internaţional, Stephaniei Roth, 34 de ani, Roşia Montana, Romania – fost redactor sef al revistei The Ecologist (Ecologistul). Prestigiosul premiu Goldman Environmental onoreaza anual ecologisti locali din sase regiuni geografice. Stephanie Roth a reprezentat forta motrice a Campaniei Salvati Rosia Montana, campanie internationala indreptata impotriva celei mai mari mine de suprafata din Europa.

14 mai 2005Are loc in Cluj-Napoca primul flash mob pentru Rosia Montana. Mesajul adresat Doamnei Ministru al Mediului Sulfina Barbu a fost: “Lasati barbile! Rosia Montana nu e de vanzare!”

19 iunie 2005 – 30 de ONG-uri si parlamentari europeni au subscris la o contestatie adresata Ministerului Mediului, Presedintelui Parlamentului European si Comisiei Europene. Aceasta petitie prezinta in detaliu neregulile grave aparute pe parcursul etapei de definire a domeniului din cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiectul minier propus la Rosia Montana.

20 iunie 2005Curtea de Apel Alba-Iulia a pronuntat o sentinta fara precedent prin care anuleaza certificatul de descarcare de sarcina arheologica Nr. 4/2004 emis de Ministerul Culturii si Cultelor pentru Masivul Carnic din Rosia Montana. In consecinta, galeriile romane si pre-romane unice din Masivul Carnic precum si masivul in sine sunt din nou protejate.

15 iunie 2005 – Tribunalul Alba a admis cererea Alburnus Maior de suspendare a certificatului de urbanism emis catre Rosia Montana Gold Corporation, un pas necesar in procedura de autorizare a proiectului minier.

26-28 august 2005Fanfest editia a 2-a, de la Rosia Montana ia amploarea unui festival care promoveaza valorile si resursele Rosiei Montane in detrimentul proiectului de minerit al Gabriel Resources. Festivalul a reunit timp de 3 zile peste 8000 de oameni din Romania si din strainatate.
1 decembrie 2005 – Un grup de activişti de mediu au protestat la Alba Iulia, împotriva tăcerii complice a guvernului Tăriceanu în problema Roşia Montană – La Rosia Montana coruptia e Mariceanu!
2 Decembrie 2005 – National Geographic Channels International (NGCI) a retras de pe postul sau toate spoturile publicitare pentru proiectul minier propus de RMGC. In aceeasi perioada Academia Catavencu retrage publicitatea rmgc.

18 decembrie 2005 – Gabriel Resources incearca sa cumpere sprijinul ONG-urilor pentru un Plan Socio-Economic ce va fi parte integranta din studiul de impact asupra mediului pentru proiectul de extragere a aurului de la Rosia Montana.

2006

9 februarie 2006 – 400 de persoane au participat la vizionarea, in premiera la Cluj-Napoca, a filmului documentar Noul Eldorado al regizorului maghiar Tibor Kocsis. Acest documentar, distins cu numeroase premii la festivaluri de profil din lumea intreaga, prezinta povestea localnicilor din Rosia Montana ale caror vieti stau in calea goanei dupa aur.
27 februarie 2006 – Academia Romana si-a reafirmat pozitia ferma impotriva proiectului de exploatare propus la Rosia Montana.

14 martie 2006Circa 700 de reprezentanti ai 240 de organizatii pentru protectia mediului din Ungaria au trimis o scrisoare deschisa Ministrului roman al Mediului exprimandu-si protestul fata de proiectul minier de la Rosia Montana. In acelasi timp, membrii ai Parlamentului European isi reitereaza ingrijorarile fata de deschiderea controversatei mine de aur de la Rosia Montana.

19 martie 2006 – Campania MindBomb pentru Roşia Montană pune problema poluării mediului din România în relaţie cu corupţia fără chip a statului şi a administraţiilor locale. 12.000 de afişe au fost lipite pe străzile din Cluj, Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Arad, Bistriţa, Sibiu, Alba Iulia, Deva, Baia Mare, Oradea, Târgu Mureş, Sighişoara, Petroşani, Valea Arieşului, Abrud, Câmpeni şi Roşia Montană.
2 iunie 2006 – Campania Salvati Rosia Montana boicoteaza TIFF 2006 pentru spnsorizarea primita de festival de la rmgc: „Gabriel nu esti in acelasi film. Arta presupune creatie, nu distrugere!”

11 iunie 2006 – Vanessa Redgrave a dedicat in cadrul Galei Festivalului International de Film Transilvania, premiul primit pentru intreaga cariera, Campaniei Salvati Rosia Montana, in special Asociatiei Alburnus Maior. Acest gest a venit ca o contra-reactie la faptul ca Gabriel Resources se afla printre sponsorii TIFF.

10 iulie 2006 – Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru Rosia Montana contestata de ONG-uri printr-un protest organizat în fata Ministerului Mediului.

Iulie-august 2006 – Consultarile publice privind Studiul de Impact asupra Mediului au fost criticate de lideri de opinie, experti si public care pretind ca acestea au fost o parada propagandistica organizata de catre si pentru titularul de proiect.
12 august 2006 – Atelierul de Arhitectura OPUS atransmis o scrisoare deschisa catre Ministerul Mediului. Arhitectii care au intocmit Planul de Management al Patrimoniului Cultural Rosia Montana atentioneaza inca o data Ministerul Mediului in privinta falsificarii acestei documentatii la includerea sa in Studiul de impact asupra mediului Rosia Montana de catre rmgc.

24-26 august 2006 – FanFest Rosia Montana, protestul continuă împreună cu cei 15 000 de participanţi prezenţi

22 decembrie 2006 – În cadrul întâlnirii cu ONG-urile de mediu din Ungaria care a avut loc la Târgu Mures, Markó Béla, presedintele UDMR, s-a declarat împotriva proiectului de la Rosia Montana.

2007

12 februarie 2007 – Scrisoare Alburnus Maior cu privire la neregulile substantiale comise de Ministerul Mediului în întocmirea listei de întrebări înaintate către Roşia Montană Gold Corporation.
19 februarie 2007 – Alburnus Maior publica ‘Raportul privind participarea publica si accesul la informatii in procedura EIM Rosia Montana’. Raportul transmis Comitetului pentru Respectarea Conventiei de la Aarhus demonstreaza subminarea dreptului publicului de a avea acces la informatii de mediu si de a participa la procesul decizional al EIM Rosia Montana, drepturi ce stau la baza Conventiei Aarhus.

22 februarie 2007 – Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) solicita Ministerului Culturii demararea procesului de includere în Lista Patrimoniului Mondial a Sitului Roşia Montană

7 iunie 2007 – Coalitia ‘Romania fara Cianuri’ initiaza oficial o ampla campanie de informare si participare publica a cetatenilor privind propunerea legislativa din Parlamentul Romaniei de interzicere a cianurii din minerit, initiata de catre Senatorii Peter Eckstein-Kovacs si Gheorghe Funar

21 iunie 2007 – ICOMOS cere printr-o scrisoare deschisa Guvernului Romaniei si Primului Ministru stoparea imediata a proiectului Rosia Montana.
2 iulie 2007 – IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a adresat catre Ministrul Mediului, Attila Korodi, il indeamna sa depuna toate eforturile si sa foloseasca toate parghiile legale pe care i le confera functia pe care o detine pentru salvarea Rosiei Montane de la un dezastru ecologic sigur.

21 iulie 2007 – Tribunalul Cluj admite cererea Alburnus Maior de suspendare a certificatului de urbanism nr. 78/ 26.04.2006 eliberat de Consiliul Judetean Alba companiei Rosia Montana Gold Corporation pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

24-26 august 2007 – La Rosia Montana se desfasoara cea de-a patra editie a festivalului FânFest, devenit cel mai mare festival de mediu din România.

28 august 2007 – O nouă deversare de cianură s-a produs la un iaz de lângă Baia Sprie, judeţul Maramureş.
3 septembrie 2007 – Curtea de Apel Alba-Iulia a suspendat certificatul de descarcare de sarcina arheologica Nr.5/2004 emis de Ministerul Culturii si Cultelor pentru situl arheologic ‘Alburnus Maior – Rosia Montana’.

12 septembrie 2007 – Ministeru Mediului, Attila Korodi, a suspendat pe o perioada nelimitata procedura EIM pentru proiectul Rosia Montana pe motiv că certificatul de urbanism prezentat de investitor este, din punct de vedere legal, nul.
19 septembrie 2007 – Curtea de Apel Cluj-Napoca a respins recursul RMGC impotriva deciziei Tribunalului Cluj de a suspenda certificatul de urbanism Nr.78/2006. Decizia Ministerului Mediului de suspendare a procedurii EIM Rosia Montana ramane astfel valabila.

9 octombrie 2007 – Organizatia non-guvernamentala ‘Arhitectura – Restaurare – Arheologie’ (ARA) rapoarteaza faptul ca la Rosia Montana se demoleaza nu mai putin de 120 de case. Activitatile de demolare sunt intreprinse de catre rmgc in mod ilegal, deoarece toate cladirile pentru care s-a emis autorizatie de demolare se situau in zonele de protectie a unor monumente istorice clasificate ca atare.
10 noiembrie 2007 – Printr-o sentinta definitiva Tribunalul Cluj a anulat certificatul de urbanism Nr. 78/ 26.04.2006 eliberat de Consiliul Judetean Alba pentru rmgc pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.
19 noiembrie 2007 – Alburnus Maior realizeaza un nou raport privind Analiza Actualizata a Riscurilor Proiectului Rosia Montana destinat investitorilor RMGC.
26 noiembrie 2007 – Masivul Carnic este salvat! Precedent legal in domeniul protectiei Patrimoniului Cultural. Certificatul de descarcare de sarcina arheologica Nr.5/2004 e anulat printr-o decizie definitiva si irevocabila.

2008
23 ianuarie 2008 – Justitie pentru Rosia Montana! Curtea de Apel Alba Iulia declara ilegalitatea planurilor de urbanism de la Rosia Montana!

12 februarie 2008 – Societatea civila il sprijina pe Ministrul Mediului in actiunea RMGC initiata impotriva Ministerului Mediului.
26 martie 2008 – Curtea de Apel Cluj a pronuntat o decizie irevocabila pentru anularea certificatului de urbanism 78/2006 al RMGC.

5 mai 2008 – Senatul a votat un proiect legislativ prin care Roşia Montană devine rezervaţie arheologică şi naturală, înfiinţând Administraţia rezervaţiei, în scopul protecţiei, conservării şi restaurării zonei. Acest proiect a fost respins apoi de catre Camera Deputatilor.

10 iulie 2008 – Uniunea Internaţională a Arhitecţilor adopta o rezolutie prin care cere salvarea sitului Roşia Montană, ca urmare a propunerii delegatiei romane.

10 septembrie 2008 – Are loc inaugurarea „La Gruber”, primul hostel din Roşia Montană. Ii va urma o a doua pensiune, a lui Eugen David, un an mai tarziu.

25 noiembrie 2008 ICOMOS solicita intervenţia urgentă a autorităţilor naţionale pentru a asigura protejarea corespunzătoare a sitului Rosia Montana.

2009
19 martie 2009 – Curtea de Apel Timisoara a decis irevocabil ca Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept.
22 aprilie 2009 – Protest Mindbomb impotriva publicitatii mincinoase rmgc.
16 iunie 2009 – Proiect Happy Fish de parodiere a lui Bogdan Naumovici, coordonatorul demersurilor de publicitate RMGC.
24 iunie 2009 – CNA opreste de la difuzare spoturile rmgc ‚4 miliarde’ pe motiv ca dezinformeaza si manipuleaza.

8 iulie 2009 – Academia Romana isi reafirma pozitia fata de proiectul RMGC, presedintele Academiei, considerand ca acest “proiect este o prostie, o mare greseala, daca nu chiar o crima”

29 octombrie 2009 – Consiliul National al Audiovizualului este din nou avertizat că publicitatea lui Gabriel este mincinoasa si manipulatoare.

22 Decembrie 2009 – Audierea ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a început cu apariţia în sală a unui grup de protestatari care au afişat un banner cu inscripţia “ROŞIA MONTANĂ NU E DE VI(N)DEANU”. Acest protest a venit ca urmare a declaratiilor facute de Videanu, de a include proiectul RMGC in programul de guvernare.

2010
19 ianuarie 2010 70 de ONG-uri de protecţia mediului au adoptat o declaraţie comună prin care critică includerea în programul de guvernare a controversatului proiect minier Roşia Montană şi recentele luări publice de poziţie ale mai multor înalţi demnitari pe această temă.
18 februarie 2010 – Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional declara prin consiliera personala a ministrului Kelemen Hunor, ca a iniţiat procedura pentru includerea Roşia Montana în lista patrimoniul mondial UNESCO.

25 aprilie 2010 – Zi de lupta pentru Rosia Montana: Sa-i dam rosia lui Videanu! Ministrul economiei, Adriean Videanu, a fost ‘executat’ de un pluton de aruncatori de rosii pentru ca apara interesele companiei canadiene Gold Corporation. Actiunile de protest s-au desfasurat concomnitent in Bucuresti, Cluj, Constanta si Ploiesti.

04 mai 2010 – Deputaţii Parlamentului European au votat cu 488 voturi în favoare, 48 împotrivă şi 57 de abţineri, o rezoluţie care solicită interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în UE până la sfârşitul lui 2011.

15 Mai 2010 – Asociaţia Ad Astra a oamenilor de ştiinţă români îşi manifestă public opoziţia faţă de proiectul de exploatare a aurului din zona Roşia Montană de către RMGC.
Mai 2010 – Ministerul Mediului reia procedura de autorizare de mediu pentru proiectul RMGC.

Mai-iulie 2010 – Au loc mai multe actiuni de protest impotriva proiectului RMGC organizate in Bucuresti.
29 iulie 2010 – Adevarul refuza publicitatea RMGC.
10 – 14 august 2010 – Marşul Biciclistilor Fânfest – Mişcare pentru Roşia Montană.

13-15 august 2010 – Cea de a V-a editie a Festivalului Fanfest, editie dedicata participantilor, dar si propunerii de nominalizare a Rosiei Montane ca sit UNESCO. Fata de editiile precedente, FanFest 2010 se va desfasura chiar in centrul Rosiei Montane.
28 august 2010 – Este lansata o petitie fotografica care evidentiaza sprijinul public pe care l-a caştigat iniţiativa de includere a Sitului minier istoric de la Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

7 septembrie 2010 106 Organizatii Neguvernamentale împreună cu 10 laureati ai Premiului Right Livelihood solicită domnului Janez Potocnik, Comisarul European pentru Mediu, să ia măsuri în conformitate cu votul exprimat de Parlamentul European, privind interdicţia totală de utilizare a cianurilor în minerit în Uniunea Europeană până în 2011.

Septembrie – noiembrie 2010 Actiuni de protest în faţa Ministerului Culturii impotriva de deciziei Comisiei Naţionale de Arheologie de a dezbate o nouă solicitare de descărcare de sarcină arheologică a masivului Cârnic de la Roşia Montană.

2011
04 ianuarie 2011 – Printr-o declaratie comuna, Pro Patrimonio, ICOMOS România şi Academia Română solicită Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional să acţioneze de urgenţă în vederea salvării sitului istoric minier Roşia Montană, o componentă inestimabilă a patrimoniului universal care este ameninţată cu dispariţia iminentă dacă proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation este autorizat de statul român.

20 ianuarie 2011 – Domnule Hunor, romanii vor Rosia Montana in UNESCO!” In cadrul unei manifestaţii desfăşurate în faţa Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, 300 de români din întreaga ţară au cerut Ministrului Kelemen Hunor înscrierea Roşiei Montane pe Lista Indicativă a României pentru UNESCO.

12 iulie 2011 – Pe baza hotaririi CNA, Ministerul Culturii si Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Alba, da un nou certificat de descarcare de sarcina arheologica pentru masivul Carnic. Declaratia de presa este una aberanta si mincinoasa, in care descarcarea este numita un prim pas pentru conservarea zonei.

Iulie 2011 – Hai la Hunoriada! Sub acest titlu au loc o serie de proteste in Bucuresti, Cluj, Sibiu si Iasi in care se cere demisia Minstrului Culturii, care, in loc sa protejeze patrimoniul national, este aparatorul intereselor unei companii miniere.

08 august 2011 – Declaraţie comună a 77 ONG-urilor maghiare din Transilvania, referitor la Roşia Montană şi atitudinea lui Kelemen Hunor.

12-14 august 2011 – FânFest 2011 a adus în Roşia Montană peste 1.500 de turişti, care s-au bucurat de numeroasele activitati propuse, de concerte si tururi ghidate.
25 august 2011 – Declaratie comuna a ONG-urilor cu privire la pozitia publica recenta a Presedintelui Romaniei referitoare la Rosia Montana.
30 august 2011 – Flashmob Cartonasul Rosu pentru Presedinte.
7 septembrie 2011 – Raport de analiza: Legea exproprierii nationale – inceputul sfarsitului democratiei constitutionale in Romania. Raportul analizeaza propunerea legislativa de modificare a Legii actuale a minelor in sensul de a permite companiilor miniere private sa exproprieze terenurile si casele oamenilor din localitatile unde intentioneaza sa deschida proiecte miniere.

21-30 Septembrie 2011 – Are loc la Rosia Montana tabara internationala de activism si solidaritate ‚Reclaim the Fields’, la care au participat peste 300 de activisti din intreaga Europa si din Romania.
28 septembrie 2011 – Marsul aurului pentru Presedinte. Doi bacauani au parcurs pe jos 300 km, timp de 9 zile pentru a atrage atentia lui Traian Basescu asupra Rosiei Montane si a dona aurul pe care il detin statului roman.

Octombire 2011 – Expropieri simbolice in numele rmgc au avut loc in toata tara. Pe 16 octombrie, Emil Boc a fost expropiat de casa natala din Rachitele.

7 octombrie 2011 – OCUPAŢI „Conti”. Activiști din campania Salvaţi Roșia Montană au ocupat clădirea fostului hotel Continental din Cluj-Napoca in semn de protest fata de minciunile, dezinformarea si lobbying murdar legate de proiectul de la Rosia Montana.

11 – 12 noiembrie 2011 –Universitatea Babes-Bolyai, Academia Româna si ICOMOS România au organizat Conferinta ”Rosia Montana in istoria universala” la care specialisti si personalitati de renume au analizat proiectul minier RMGC, dezvoltarea durabila a zonei, conservarea si valorificarea patrimoniului natural si cultural, impactul social si, nu in ultimul rând, implicarea civica in acest caz.

24 noiembrie 2011 – 200 de cetateni s-au prezentat in fata cladirii Palatului Parlamentului pentru a depune la Camera Deputatilor 100.000 de semnaturi impotriva proiectului minier propus la Rosia Montana si a propunerii legislative de modificare a Legii Minelor.

1 decembrie 2011 – Zeci de activisti din Rosia Montana, Cluj, Timisoara, Arad, Targu Mures si Bucuresti s-au alaturat evenimentelor de la Alba Iulia pentru a transmite mesajul ca Rosia Montana este principalul lor motiv de mandire nationala. In Bucuresti, actiuni similare, desfasurate in mod pasnic, au fost intrerupte abuziv de Jandarmerie. Actiuni de solidaritate au fost organizate si la Chisinau, Budapesta si Viena.

8 decembrie 2011 – În cadrul întâlnirii de prezentare a Viziunii de mediu a USL care a avut loc la Cluj, Campania Salvati Rosia Montana a prezentat un document de luare de pozitie fata de mai multe puncte din documentul de viziune de mediu al PNL in care Rosia Montana este inclusa. Campania respinge in special ideea organizarii unui referendum national pentru luarea unei decizii pentru Rosia Montana.

2012

10 ianuarie 2012  – Printr-o scrisoare catre Ministerul Mediului si Comitetul de Analiza Tehnica pentru proiectul Rosia Montana, Alburnus Maior arata ca multe dintre actele administrative in baza carora se desfasoara evaluarea impactului pentru proiect au fost fie anulate in instanta, fie sunt la momentul de fata obiect al unor actiuni judecatoresti si solicita sa nu se emita acordul de mediu.

6 februarie 2012 – ‘Roşia Montană la ceas aniversar. 1881 de ani de atestare documentară’ s-a intitulat evenimentul organizat la Clubul Taranului Roman de Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Pagina evenimentului.

Ianuarie-Februarie 2012 – Mesajul campaniei Salvati Rosia Montana se regaseste pe lista celor mai importante puncte solicitate in strada, in Bucuresti, Timisoara, Iasi sau Cluj Napoca. Campania Salvati Rosia Montana a intocmit o lista de revendicari adresata autoritatilor statului si Guvernului Romaniei, ce au sprijinit continuu un proiect minier distructiv.

28 ianuarie 2012 – A avut loc în Piaţa Constituţiei din Bucureşti cea mai importantă acţiune de stradă a ultimilor ani pentru Campania Salvaţi Roşia Montană. La manifestaţie au participat peste 500 de români din întreaga ţară, care au protestat alături de localnici din Roşia Montană împotriva deciziei iminente a ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, de emitere a acordului de mediu pentru proiectul minier propus la Roşia Montană.

17 februarie 2012 – Ca urmare a celei mai semnificative actiunti tip “yes men” din Romania, informaţii revoltătoare referitoare la Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi disponibilitatea acesteia de a se asocia cu RMGC au ajuns la cunoştinţa publicului. Grupul „11 pentru România” a prezentat publicului un film pe youtube continand inregistrările audio ale negocierilor purtate de FRF cu cei pe care îi credeau reprezentanţii companiei miniere RMGC.

23 februarie 2012 – Pe canalul principal al Televiziunii publice Române, a avut loc o ediţie specială a emisiunii Judecă tu! dedicată Roşiei Montane.

28 februarie 2012– Este lansata o scrisoare catre Primul Ministru Razvan Ungureanu prin care i se demiterea dlui Marin Anton, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Pădurilor, ca urmare a afirmaţiilor scandaloase şi a poziţiei exprimate în calitatea sa oficială în cadrul emisiunii „Judecă tu!” din data de 23 februarie 2012, difuzată de TVR1. Scrisoarea a fost semnata de 100 de ONG-uri, experti si cadre universitare si de 4500 de cetateni in nume personal.

7 martie 2012 – In cadrul unei manifestaţii desfăşurate în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor, 150 de persoane au cerut demisia lui Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor şi preşedinte al Comisiei de Analiză Tehnică (CAT), în urma afirmaţiilor scandaloase referitoare la Roşia Montană exprimate în timpul emisiunii „Judecă tu!” găzduită de TVR1 în data de 23 februarie 2012.

15 martie 2012 – Activiştii Re.Generation au blocat intrarea în clădirea Ministerului Mediului şi au instaurat carantină în urma identificării unui focar de corupţie. „Inspectori de sănătate civică” au vrut „izolarea focarului” din clădirea ministerului în semn de protest faţă de atitudinea oficialilor din minister (ministrul Lazslo Borbely şi secretarul de stat Marin Anton) pentru atitudinea lor părtinitoare în evaluarea proiectului de la Roşia Montană.

5 aprilie 2012 – Ca urmare a actiunii in instanta a Alburnus Maior, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Rosia Montana, votate de Consiliul Local Rosia Montana prin Hotararea nr. 1 din ianuarie 2009 si care au stat la baza evaluarii de mediu pentru proiectul RMGC.

13 aprilie 2012O noua actiune a grupului Mindbomb intitulata Minciuna de Aur Ucide demasca publicitatea manipulatoare in favoarea proiectului de minerit Rosia Montana. Actiunea de afisaj a avut loc in noaptea din 11 spre 12 aprilie 2012 in 43 de localitati din Romania, lansand mesajul satiric „Fiecare roman va primi o bucatica de aur de la Rosia Montana”  insotit de imaginea apasatoare a unui glont aurit de Kalashnikov.

3 mai 2012 – Maria si Eugen David, membri ai asociatiei Alburnus Maior ce se opune proiectului minier de la Rosia Montana, si-au inaugurat la Rosia Montana Pensiunea Tarina.
3 mai 2012 – Ministrul demis al Mediului, Domnul Attila Korodi a anuntat rezultatele unei analize juridice a efectelor pe care decizia Curtii de Apel Alba de anulare a planurilor de urbanism ale Comunei Rosia Montana le are asupra procedurii de evaluare a Proiectului Rosia Montana. Analiza juridica recomanda oprirea intregii proceduri de evaluare a proiectului minier propus la Rosia Montana.

3 iunie 2012 – Campania Salvati Rosia Montana lanseaza o scrisoare publica prin care solicita Primului Ministru demiterea imediata a Ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, pentru gravele afirmatii facute in favoarea proiectului Rosia Montana. Scrisoarea a fost trimisa si in nume personal de mii de cetateni prin intermediulwww.rosiamontana.net. Alburnus Maior a luat decizia ca pana cand Ministrul Econimiei nu este demis de Primul Ministru sa nu se mai intalneasca cu niciun membru al actualului Guvern pe tema Rosia Montana. Câteva zile mai târziu, Ministerul economiei şi-a rectificat poziţia.

15 iunie 2012 – Un om valorează mai mult decat aurul pe care îl poartă. La fel şi o ţară. Sub acest puternic apel de conştientizare publică au fost lansate două scurt metraje cu Maia Morgenstern şi Dragoş Bucur, în sprijinul cauzei Salvaţi Roşia Montană. Spoturile au fost realizate pro-bono de Agenţia Papaya Advertising.

1 august 2012 – Asociaţia Alburnus Maior în parteneriat cu Asociaţia ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie anunţă lansarea programului Adoptă o Casă la Roşia Montană. Acesta are menirea să catalizeze sprijinul fără precedent pentru Campania Salvaţi Roșia Montană către acţiuni finanţate independent de conservare şi punere în valoare a unor case cu valoare istorică și arhitecturală.

20 august 2012 – Peste 4000 de participanţi au fost prezenţi între 15 şi 19 august la FânFest. Cea de-a şaptea editie a festivalului a sărbătorit 10 ani de la Declaraţia de la Roşia Montană, prima manifestare a solidarităţii cu localnicii ce se opun proiectului minier. Mesajul ediţiei 2012 a fost Tinem muntii in loc. Roşia Montană rezistă prin cultură!

7 noiembrie 2012 – „Gogonarea” lui Puiu Haşotti, acţiune de stradă ce a a venit ca reacţie la declaraţia ministrului Culturii cu privire la includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, aceea că „nu avem ce să spunem, pentru că nu a venit absolut nimic la minister”. Puiu Haşotti a fost sancţionat pentru că nu-şi cunoaște preprogativele și aduce grave prejudicii domeniului pe care îl gestionează.

9 decembrie 2012 – În 35 de localităţi din judeţul Alba a avut loc un referendum privind repornirea mineritului în Munţii Apuseni. În urma centralizării voturilor exprimate, Biroul Electoral Alba a anunţat că referendumul a fost invalidat din lipsa cvorumului. În ciuda campaniilor agresive de PR ale RMGC şi în ciuda eforturilor disperate de a aduce oamenii la vot, compania canadiană nu a reuşit să îşi asigure suportul necesar pentru ca referendumul să fie validat. Prezenţa la vot cu 15% mai mare la alegerile parlamentare care s-au desfăşurat în aceeaşi zi, indică o neîncredere generală sau cel puţin un dezinteres faţă de intoxicările RMGC.

29 ianuarie 2012 – Un grup de şapte activişti ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană a desfăşurat o acţiune de protest în faţa clădirii Consiliului Naţional al Audiovizualului. Activiştii reclamă faptul că CNA nu a sancţionat, conform obligaţiilor legale, operatorii de televiziune care au transmis informaţii false şi contrare rezultatelor referendumului cianurii din data de 9 decembrie 2012 si a permis, astfel, expunerea românilor la dezinformare.

2013

7 februarie 2013 – Cu ocazia împlinirii pe 6 februarie a 1882 de ani de atestare documentară, 4000 de oameni au celebrat patrimoniul cultural excepţional al localităţii, la cea de-a treia editie a Zilei Rosiei Montane. Evenimentul s-a desfăşurat în peste 30 de oraşe din ţară şi străinătate, beneficiind de implicarea voluntară a peste 100 de persoane.

18 februarie 2013 – Voluntarii Campaniei Salvaţi Roşia Montană, alături de localnici, au distribuit în zona Munţilor Apuseni 30.000 de exemplare din primul număr al publicaţiei Apusenii Liberi. Ziarul, realizat şi distribuit exclusiv pe bază de voluntariat, cuprinde la prima ediţie opt pagini de informare privind rezultatele referendumului cianurii din 9 decembrie 2012. Ideea unei publicaţii de informare despre opoziţia la proiectul minier de la Rosia Montană a apărut în urma solicitării moţilor de a avea acces la informaţii alternative, altele decât cele furnizate de compania minieră.

08 aprilie 2013 – Alburnus Maior supune atenției printr-o scrisoare deschisă faptul că in ciuda declarațiilor publice făcute cu un an înainte de Rovana Plumb, Ministrul Mediului, potrivit cărora „Guvernul va reanaliza în mod transparent proiectul de la Roşia Montană pe bază de dialog social”, acelaşi minister manifestă în continuare lipsă de transparență în luarea deciziilor. În tot acest interval de timp, Ministerul nu a emis nicio poziție oficială referitoare la procesul de evaluare a impactului de mediu, dar cu toate acestea, instituția a dispus de documente juridice ce recomandă oprirea întregii proceduri de evaluare a proiectului minier.

18 aprilie 2013 – Alburnus Maior publică o Scrisoare deschisă către domnul Daniel Barbu, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţioanal de Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor. Scrisoarea îi reaminteşte ministrului că includerea Roşiei Montane pe lista UNESCO are nevoie de o ultimă semnatură: a sa. Răspunsul ministrului a fost similar celui al lui Kelemen Hunor, alt ministru al culturii ce formula în mod aproape identic afirmaţii la fel de eronate despre procedura de includere în Lista Tentativă pentru UNESCO. Aceste afirmaţii coincid, în mod nefericit şi nefiresc, cu punctul de vedere al companiei miniere, dar nu şi cu cel al specialiştilor ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO tocmai pe probleme legate de Patrimoniu Universal.

17 aprilie 2013 – Activiştii au boicotat Forumul European al Aurului, intâlnirea anuală a companiilor de minerit aurifer din întreaga lume. Membri din diferite mişcări active din Bern, Lausanne, Zurich şi alte oraşe din Elveţia, reprezentanţi ai unor comunităţi care luptă împotriva proiectelor miniere îin Argentina şi Grecia, precum şi şeful triburilor indigene din Canada, împreună cu 20 de membri ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană s-au reunit în acţiuni de protest care s-au desfăşurat pe întreg parcursul zilei.

30 aprilie 2013 – Alburnus Maior şi Centrul Independent de Mediu contestă proiectul de hotărâre de guvern pentru reorganizarea Minvest Deva S.A. în vederea desfăşurării proiectului minier cu cianuri de la Roşia Montană. Hotărârea de guvern aprobă reorganizarea prin divizare parţială a companiei Minvest Deva şi înfiinţarea unei noi companii – Minvest Roşia Montană S.A. HG-ul prevede derogări de la normele în vigoare privind raportul şi examinarea necesare unei astfel de proceduri, precum şi de la întocmirea situaţiilor financiare.

8 mai 2013 – Mai mulţi activişti ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană au participat la Adunarea Generală Allianz, cel mai mare asigurator de accidente din lume. Scopul acestei deplasări a fost informarea membrilor AGA despre riscurile şi ilegalităţile asociate proiectului minier propus la Roşia Montana. Gabriel Resources a început discuţiile cu Allianz pentru asigurarea proiectului minier, condiţie esenţială pentru obţinerea avizelor necesare. După ascultarea argumentelor activiştilor, Michael Diekmann, CEO-ul Allianz, a declarat: „Ca urmare a celor aflate astăzi, Allianz nu va face afaceri cu Gabriel Resources şi nu va asigura proiectul propus”.

Si nu uita! Orice pozitie asumată are nevoie de argumente, mai ales o cauză dreaptă. Informează-te de pe siteul campaniei Salvaţi Roșia Montană și vei rămâne la curent cu noutăţile înscriidu-te pe grupul facebook Save Rosia Montana. ☺ Informarea precară aduce prejudicii și nu beneficii!

Despre Alex Imreh

0742669918
Acest articol a fost publicat în A Treia Cale / Forta și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu