Peter Czompa – un ziarist independent. Sorin Gaje – dezvăluiri incendiare despre mafia transpartinică din Maramureş.

25 iunie 2010  Farmecul discret al coruptiei din Maramureş  Zeci de hectare de teren din comuna maramureseana Grosi au dispărut din documente în ultimii ani, dar nimeni din Primărie nu vrea să dea explicaţii.

Cazul GROŞI-MARAMUREŞ: Un memoriu incendiar al consilierului local Sorin Gaje Un memoriu incendiar al consilierului local Sorin Gaje din comuna maramureşeană Groşi îi pune rău pe jar pe mai toţi liderii politici din Maramureş, precum şi autorităţile locale şi centrale

Am intrat în posesia unui memoriu stupefiant care, cam din 11-12 august încoace, produce tare multă agitaţie şi discuţii extrem de aprinse, stări de mare nervozitate şi o serie de alte reacţii cel puţin interesante, dacă nu chiar disperate şi necontrolate ale unor aşa-zişi politicieni (din PNL, PSD, PC, PD-L, UDMR)… dar, nota bene, toate acestea numai şi numai în culise (sic!), numai în spatele uşilor închise – ale unor partide politice, ale unor primării din Maramureş, ale birourilor unor mari afacerişti băimăreni, ale birourilor câtorva avocaţi (sic!!!), poliţişti şi procurori ş.a.m.d. Asta fiindcă, pe de-o parte, este vorba despre de-acum cunoscutul caz Groşi şi, pe de altă parte, spuneam de reacţii care deocamdată se manifestă doar în culise fiindcă acest memoriu nu a mai fost făcut public până acum (în afară de ceea ce am mai publicat eu până în acest moment)! De altfel, persoana care semnează memoriul – consilierul local (membru PC) Sorin-Cristian Gaje din Groşi – deocamdată nici nu l-a dat multor jurnalişti (doar la trei sau patru), în schimb l-a înmânat următorilor, personal: ministrul Traian Igaş (când a fost în Baia Mare, la jumătatea lunii august 2011), ministrul Valeriu Tabără (care a primit memoriul chiar în Groşi, în faţa a sute de localnici!), Ion Iliescu (căruia consilierul Gaje i-a înmânat memoriul la… hotelul Carpaţi din Baia Mare!); Mircea Man – lider al PD-L Maramureş şi preşedinte al CJ Maramureş; conducerea PC Maramureş (!); de asemenea, au primit memoriul trei dintre cei patru candidaţi înscrişi pentru alegerile de deputat din 21 august 2011, şi anume Florin Tătaru (USL), Mircea Dolha (PER) şi Mariana Pop (PD-L) – dar toţi au tăcut mâlc, n-au scos nici un singur cuvinţel public despre memoriu. De precizat că acest memoriu a fost şi trimis oficial pe adresa Ministerului Administraţiei şi Internelor pe data de 12 august a.c.; şi nu numai că expeditorul a primit confirmarea oficială de la M.A.I. (documentul în cauză are numărul de înregistrare 121573/18.08.2011), ba la începutul lunii septembrie consilierul Gaje a şi fost chemat oficial la IPJ Maramureş, asta fiindcă Bucureştiul a cerut deja celor din IPJ clarificarea situaţiilor grave prezentate în memoriul menţionat! 

Citiţi şi vedeţi ce înseamnă, în esenţă, corupţia transpartinică din Maramureş, recte ce înseamnă atunci când pentru unii mai-mari ai momentului nu mai există Putere şi Opoziţie, nu mai există culoare politică, nu mai există deloc interesele simplilor cetăţeni, nu mai există funcţii, nu mai există diferenţă între banii privaţi şi cei ai Statului, nu mai există valoare şi competenţă profesională, de fapt nu mai există decât interesele lor personale şi de grup, absolut nimic altceva! Iar cine încearcă să se ia de aceşti profitori oportunişti cu gulere albe, păţeşte precum acest consilier local – îl înjură şi-l ameninţă şi Puterea, şi Opoziţia, şi autorităţile locale, ba mai mult, îl ameninţă cu excluderea din partid chiar şefii lui politici direcţi, plus lideri din alte partide! Iată motive suficiente pentru care omul, ajuns la capătul răbdării, a recurs inclusiv la acest memoriu aparte, incendiar!

Totuşi, apropo de reacţiile mai-marilor politici din Maramureş,  pe 2 septembrie a.c. a venit şi prima reacţie publică brutală şi prostească împotriva consilierului din Groşi: într-un simulacru de şedinţă a Biroului Politic Judeţean al PC Maramureş, nota bene, consilierul Gaje a fost exclus din PC!!! De ce? Citiţi cu atenţie memoriul şi veţi trage dvs. toate concluziile! (Peter Czompa)        

10 august 2011 CĂTRE MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR, În atenţia MINISTRULUI ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR, d.TRAIAN IGAŞ

Subsemnatul GAJE Sorin Cristian, din localitatea Satu Nou de Jos, nr. (…), comuna Groşi, judeţul Maramureş; posesor al C.I. seria (…), nr. (…), CNP. (…), în calitatea mea de consilier local al Consiliului Local Groşi, fiind şi secretarul Comisiei Buget-Finanţe precum şi membru al Comisiei Juridice, Sport şi Învăţământ, formulez prin prezenta şi vă adresez:  

MEMORIU

Încă de la bun început, ţin să precizez faptul că de foarte mult timp am avut intenţia să vă trimit acest memoriu, dar mereu aveam reţineri, ceva îmi spunea că nu este momentul; însă acum a sosit acel moment, iată, picătura care a umplut paharul şi, ca urmare, acum vi-l înaintez dvs. pentru a lua de urgenţă toate măsurile ce se impun în situaţiile extrem de grave şi complexe pe care vi le prezint în continuare.

Ca să fiu cât mai explicit şi clar, cât mai mai bine şi mai corect înţeles de către dvs., o să încerc să vă prezint cronologic toate aspectele esenţiale care stau la baza memoriului meu.

Acest memoriu a fost înaintat către dvs. pentru a lua măsuri în ceea ce priveşte atitudinea, comportamentul, acţiunile, modalităţile de lucru şi legăturile unor angajaţi din conducerea ISJ Maramureş si a unor cadre din subordinea acestora, care se află într-o strânsă legătură cu „mafia locală” şi cu „mafia instituţională” din judeţul Maramureş.

Ca să fiu explicit, vă voi relata unele aspecte din de-acum renumitul „Caz GROŞI” – momentul apariţiei acestui caz, derularea multiplelor anchete din acest caz, dar şi stadiul în care se află în momentul de faţă, absolut nemulţumitor, din păcate inclusiv din cauza unora dintre oamenii din subordinea dvs., care sunt incompetenţi, rău-intenţionaţi, slugi pur şi simplu sau, unii, corupţi până-n „măduva oaselor”!

Cazul „GROŞI” a apărut practic în vara anului 2008, în urma începerii unei anchete de amploare făcută de către subsemnatul Gaje Sorin Cristian, în calitatea mea de ales local, reprezentantul direct al localităţii Satu Nou de Jos în CL, localitate aparţinătoare comunei Groşi, pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, de mulţi ani, nestingherită de absolut nimeni, o anumită structură a „mafiei” din Maramureş.

În vara anului 2008, am candidat la funcţia de primar al comunei Groşi, la îndemnul locuitorilor din localitatea mea, Satu Nou de Jos, iar în urma alegerilor am ajuns în funcţia de ales local – consilier local al Consiliului Local Groşi, secretarul Comisiei Buget-Finanţe şi membru al Comisiei Juridice, Sport şi Învăţământ. Din acel moment am început practic investigaţiile în ceea ce priveşte gravele prejudicii create localităţii mele de către Primăria Groşi, respectiv în primul rând de către primarul Gheorghe Lupan, apoi aparatul de specialitate al acestuia, funcţionarii primăriei, toţi aceştia în tandem cu preotul paroh Balaj Teodor din Parohia Satu Nou de Jos.

În acea perioadă, încă nici măcar nu visam ce va urma, câte ilegalităţi voi descoperi, de ce piedici o să mă lovesc în desfăşurarea activităţii mele (cea de consilier) şi ce gravitate are acest caz. Nu aveam cum să-mi dau seama atunci cine şi cum sunt implicaţi în toată acea încrengătură murdară, de tip „mafiot” şi extinsă până la nivelul conducerilor unor instituţii judeţene ale Statului; dar perseverenţa mea şi modalitatea de lucru asemănătoare în multe situaţii principiilor de cercetare folosite de instituţiile dvs., au dat în timp roade neaşteptate şi concrete.

Doleanţele şi aşteptările cetăţenilor din localitatea Satu Nou de Jos erau să-şi recupereze integral suprafeţele de teren (păşunile, pădurea, subvenţiile APIA, terenurile aparţinătoare Parohiei Satu Nou de Jos etc.), atenţie!, „rezolvate” în mod abuziv de către primarul Gheorghe Lupan (membru PNL, însă pe mine nu mă interesează absolut deloc din ce partid a făcut, face sau va face parte!), primarul Lupan fiind deja la al treilea mandat – şi, cum spuneam, el făcând mare parte dintre aceste matrapazlâcuri şi ilegalităţi împreună cu preotul paroh Balaj Teodor.

O să încerc să vă prezint pe faze, pe etape clare, derularea acestui caz, tocmai pentru a putea fi înţeles cât mai repede, clar şi bine:

Faza 1: iunie 2008 (aici, în această etapă, am dorit verificarea terenurilor Parohiei Satu Nou de Jos!) În calitate de consilier local, am solicitat la Primăria Groşi să mi se pună la dispoziţie „Registrul Agricol”, ştiind că au fost înstrăinate anumite terenuri aparţinătoare Parohiei Satu Nou de Jos, iar în acel moment a apătut surpriza/dovada clară: nu era trecută în „Registrul Agricol” nici o suprafaţă aparţinătoare Parohiei Satu Nou de Jos! Menţionez că Parohia Satu Nou de Jos ar trebui să aibă în proprietate peste 22 Ha de teren.

Poate vă întrebaţi deja ce legătură au angajaţii M.A.I., în acest sens, cu cele menţionate? Surpriza şi mai mare acum urmează! Iată: În momentul în care eu tocmai verificam Registrul Agricol, cineva dintre funcţionarii Primăriei Groşi l-a avertizat pe preotul paroh Balaj Teodor cum că „Gaje verifică între acte”! În acel moment, atenţie!, preotul Balaj a alergat la un inspector de poliţie din Baia Mare, aflat în funcţie de conducere şi atunci, dar şi acum, ofiţerul Ionel Todoran.

Oare ce legătură (şi ce „legături”) are acest inspector de poliţie cu toate acestea? Pot acum să vă răspund! Soţia acestui inspector a fost secretar şi jurist al Primăriei Groşi, doamnă care s-a ocupat de aranjarea multor „afaceri profitabile” în comuna Groşi. Vă mai aduc la cunoştinţă, în acest sens, că şi acum are o legătură foarte-foarte strânsă cu primarul Lupan şi cu secretarul comunei, Mihuţ Alina, oferindu-le acestora consultanţă prietenească neoficială (!) în mai toate „mişmaşurile” din Groşi, care încă tot continuă, sfaturi date de pe funcţia de jurist la Prefectura Maramureş.

Ca urmare a agitaţiei şi panicii care deodată s-au creat în rândul celor implicaţi (de la primărie şi parohie) în perioada în care eu verificam Registul Agricol, brusc am fost sunat, la sediul Primăriei Groşi, chiar de la sediul Poliţiei Municipale Baia Mare, de către un angajat cu funcţie în conducerea Poliţiei Rurale, un anume domn poliţist numit Marina (fost şef de post exact în comuna Groşi! – ce „coincidenţă”!) care, în numele şefului său Todoran, nota bene, individul care-şi zice poliţist m-a ameninţat că „o să o încurc dacă nu-mi văd de treabă şi nu mă liniştesc, că poate o să şi înfund puşcăria”!!!

Din acel moment chiar mi-am dat seama că acest caz nu este deloc o glumă, inclusiv în urma ameninţărilor pe care le-am primit de la subalternii dvs., inclusiv la îndemnul acelui preot „mânjit”. Doar atât le-am răspuns: „Nici Preşedintele Băsescu nu este mai presus de lege, darămite voi! Prin aceste ameninţări foarte grave la adresa mea, tocmai mi-aţi mai confirmat o dată legăturile murdare şi mafiote, afacerile ilegale şi conflictele de interese existente pe raza comunei Groşi”! Oare cum poate tocmai un preot să ameninţe şi să recurgă la astfel de acţiuni de intimidare chiar prin intermediul unor angajaţii M.A.I.? Pot să vă răspund, desigur, şi la această întrebare.

Acel poliţist Marina, aflat acum în conducerea Poliţiei Rurale din Maramureş, fost şef de post chiar în comuna Groşi, din câte se pare este implicat în acel prejudiciu creat de preotul Balaj Teodor prin vânzarea unui „Iconostas”, obiect de cult şi de artă, aparţinător Parohiei Satu Nou de Jos, ştiindu-se că are legături strânse cu traficanţii de obiecte de valoare, care au fost îndrumaţi către preotul Balaj Teodor. Prejudiciul se ridică în acest caz la foarte multe mii de euro (de fapt zeci de mii de mărci germane, atunci când s-au făcut „afacerile”). Vânzarea s-a făcut în 1998-1999, fără acordul Adunării Parohiale Satu Nou de Jos, deci în mare taină, la ţiganii traficanţi.

Faptul îmbucurător este că deţin probe în acest sens, din mărturia unui martor care i-a surprins în momentul încărcării icoanelor într-o maşină. Aici trebuie să menţionez că pentru subalternii dvs. nimic din aceste probe nu este concludent, absolut nimic nu este verificat! Oare de ce? Mărturia omului este deosebit de clară şi concretă, de ce nu se cercetează mai departe pe fir?  Răspunsul – unii oameni-pseudo-poliţişti din M.A.I. corupţi!

Revenind la subiectul legat de Registrul Agricol, mai subliniez că am găsit atunci într-un dosar aparţinător topografului Primăriei, pe nume Botoş Vasile (un alt om implicat în aproape toate ilegalităţile imobiliare puse la cale în Primaria Groşi), suprafaţa de teren de 4,81 Ha aparţinătoare Parohiei Satu Nou de Jos! Dar atunci unde este diferenţa de teren, unde a dispărut diferenţa de teren până la 22 Ha? Evident că mi-am pus această întrebare logică. Răspunsul îl aveam deja: la unii din conducerea Curţii de Conturi Maramureş, la unii angajaţi din M.A.I. şi din Finanţe, la anumiţi oameni politici şi de afaceri, în special din Baia Mare, însă nu numai. Dar totuşi cum au reuşit să întăbuleze acest teren aparţinător Parohiei Satu Nou de Jos? Prin participarea şi mijlocirea directă a angajaţilor din Primăria Groşi!

Ca urmare, din acel moment mi-am propus să mă ocup în mod cât se poate de serios, meticulos şi profesional, chiar „în stil poliţienesc” (că altfel nu se mai putea), de absolut toate ilegalităţile comise pe raza comunei Groşi de către autorităţi şi de preotul paroh Balaj Teodor. Fiindcă, încercând să dau azunci de capăt vreunei potlogării, mai descopream şi altele… tot mai multe ilegalităţi!

Faza 2: iunie-iulie 2008 (aducerea problemelor constatate la cunoştinţa cetăţenilor din Satu Nou de Jos, începerea unor demersuri oficiale în Consiliul Local Groşi). Ca urmare a demersurilor făcute la Primăria Groşi şi constatarea ilegalităţilor, am adus toate cele aflate de mine la cunoştinţa cetăţenilor din localitatea Satu Nou de Jos; în urma discuţiilor publice cu aceştia, s-a hotărât, comform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, ca Adunarea Parohială a localităţii Satu Nou de Jos să convoace într-o şedinţă extraordinară Consiliul Parohial împreună cu preotul paroh Balaj Teodor pentru ca acesta să prezinte o dare de seamă (conform regulilor scrise existente) în privinţa situaţiei exacte a patrimoniului parohiei. Refuzul a fost categoric atât din partea preotului paroh cât şi din partea Consiliului Parohial (consiliu care fusese numit, nu ales, deci numit de către acest preot corupt), deşi legea spune cu totul altceva.

Menţionez că nici până astăzi în localitatea Satu Nou de Jos acest preot nu a dat nici o dare de seamă, niciodată de când slujeşte (de peste 30 de ani), în faţa nimănui, deci nimeni nu poate afla absolut nimic despre ceea ce a făcut şi face acest preot care se comportă precum un „Stat în Stat”, nedând seama nimănui!  Dar ilegalităţile şi numele oamenilor implicaţi în toate aceste fărădelegi ieşeau încet-încet la iveală, spre disperarea tot mai mare a făptaşilor.

Cei sus-menţionaţi nu s-au prezentat la şedinţa programată, deşi ei fuseseră convocaţi atât verbal cât şi în scris, dovada fiind chiar tabelul semnat de către circa 95% dintre credincioşi, ba chiar şi de o parte dintre consilierii parohiali. În paralel, la şedinţele Consiliului Local Groşi le-am solicitat primarului Gheorghe Lupan şi consilierilor locali avizaţi să prezinte situaţia păşunilor fiecărei localităţi în parte – Groşi, Satu Nou de Jos şi Ocoliş. Aici trebuie să precizez că în teritoriu este un adevărat dezastru, păşunile au fost vândute, concesionate, închiriate efectiv numai după bunul plac al primarului Lupan şi al majorităţii din Consiliul Local anterior (cel de până în 2008), dar fiind ignorate toate legile specifice în vigoare!

Spunând toate acestea, m-am bazat şi mă bazez pe documentaţia justificatoare scoasă de la Arhivele Naţionale din Satu Mare, documente din care reiese clar suprafaţa aferentă a fiecărui sat în parte. Iată de ce falsurile în acte de la primărie m-au îngrozit.

Atunci iar mi-am pus o nouă întrebare firească: Unde sunt şi ce fac oamenii legii? Refuzul permanent şi categoric al primarului Lupan de a da orice fel de explicaţii în acest sens, oricui, a confirmat şi confirmă foarte clar situaţia extrem de gravă din Primăria Groşi!

Faza 3: august-septembrie 2008 (formularea plângerii penale şi înaintarea acesteia către DNA Bucureşti, precum şi memorii trimise Patriarhiei Române şi Ministerului Cultelor). Aici voi preciza faptul că am început atunci o investigaţie amănunţită (atât cât îmi permitea calitatea de consilier local, desigur, pentru a afla ceea ce localnicii doreau de mult timp să afle, dar nimeni din primărie nu voia să le spună, nici oficial, nici neoficial) deci cercetări în toate direcţiile: primărie – parohie – concesionări – tot ce era şi este implicat, în mod direct sau indirect, în relaţiile cu primăria. Surprizele şocante s-au ţinut lanţ, ieşeau la iveală ilegalităţi peste ilegalităţi, abuzuri peste abuzuri, afaceri dubioase una mai gravă ca alta, aflam din ce în ce mai multe nume de personaje foarte importante (cu funcţii înalte) implicate în acest complicat şi stufos caz GROŞI.

Ca urmare a refuzului categoric – atât al preotului paroh cât şi al primarului de a da explicaţii oficiale publice, precum şi în urma investigaţiilor mele preliminare, am formulat şi am trimis Plângerea penală către DNA Bucureşti, dar şi memorii Patriarhiei Române şi Ministerului Cultelor. De asemenea, ţin să mai precizez un aspect extrem de important, extrem de grav şi elocvent: valuri de ameninţări pe toate căile, încercări de intimidare şi atacuri murdare în presa aservită acestor infractori, au început deodată să vină asupra mea tot mai des, din partea şi cu grija „mafiei locale” implicate în acest caz!

Faza 4: toamnă – finele anului 2008 (discuţii directe cu unii reprezentanţi ai instituţiilor sesizate în cauză). Patriarhia Română şi Ministerul Cultelor au trimis sesizarea spre soluţionare la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Foarte ciudat este că din Bucureşti au cerut soluţionarea cazului exact celor implicaţi în protejarea celor bănuiţi şi în muşamalizarea ilegalităţilor comise, adică tocmai prietenii, colegii şi protectorii preotului paroh. Poate vă întrebaţi de ce spun protectorii preotului? Simplu, am şi punctat deja asta. Din moment ce aceştia încearcă prin toate mijloacele să treacă sub tăcere şi să muşamalizeze cu orice preţ faptele săvârşite de preotul paroh şi acoliţii lui, e clar că e vorba de protecţia preotului de la nivel înalt.

Am avut, totuşi, câteva discuţii cu o parte din conducerea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, discuţii în care le-am cerut la modul imperativ să intervină serios şi să rezolve oficial situaţia, dar, dimpotrivă, acţiunile lor ulterioare de tip mafiot, din această instituţie, au demonstrat din nou că Episcopia ori este complet depăşită de situaţie, are probleme mari şi a scăpat lucrurile de sub control, ori mai grav, conducătorii Episcopiei cunosc foarte bine situaţia, ştiu foarte bine ce face preotul paroh Balaj, însă „o mână spală pe cealaltă” şi preotul stă bine-mersi liniştit, nederanjat de şefii săi. 

Precizez că, după părerea mea şi mai ales conform datelor clare pe care le am, Episcopia ar fi trebuit să-l excludă imediat şi fără ezitare pe acest preot; dar cum să o facă atâta timp cât şi mai-marii sunt implicaţi, direct ori de regulă indirect (de exemplu: cărţi de muncă fictive; Părintele Protopot este rudenie cu Preotul Paroh; donaţii ciudate; terenuri „aranjate” etc.) – adică „Satane în Sutane”! – doar unii, desigur, adică cei implicaţi în caz şi cei care încearcă din răsputeri să-l muşamalizeze, doar la aceştia mă refer, nu generalizez.

În urma discuţiei mele directe cu Episcopul Iustin Sigheteanu (corupt mai mult ca sigur, dar probabil şi fost „turnător”, după cum vorbeşte lumea), chiar acesta menţiona că preotul Balaj Teodor este complet depăşit de situaţie. Atunci de ce nu a luat măsuri? Vă pot răspunde şi aici. Pentru că acest Episcop doreşte să-l dea jos pe PS Episcop Iustinian Chira şi are mare nevoie de preotul „mânjit” Balaj Teodor! Toate acestea vi le spun din surse absolut sigure.

Mai ţin să menţionez că această structură de tip mafiot din Episcopie are legături foarte-foarte strânse, atenţie!, chiar cu oamenii din subordinea dvs. (!!!), precum şi cu liderii unor partide politice, cu oameni de afaceri şi cu anumite structuri slugarnice din mass-media locală! Încă din 2008 m-am înscris în audienţă la PS Episcopul Iustinian Chira, dar nici până azi nu am fost primit, deoarece preoţii din conducerea Episcopiei refuză constant acest lucru. Tot voi discuta eu până la urmă cu PS Episcop Iustinian Chira şi, dacă ei refuză constant modalitatea corectă şi firească – să mă primească şi asculte ce am de spus -, atunci se poate şi prin alte modalităţi mai puţin elegante, şi anume, de exemplu, discuţie direct publică prin intermediul presei. Deci, în concluzie, este clară situaţia cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului în privinţa cazului „GROŞI” – acoperirea urmelor şi muşamalizarea implicării preotului Balaj Teodor!

Implicarea şi poziţia celor din M.A.I. Acum să intru pe domeniul de activitate al structurilor MAI, unde lucrurile sunt mult, mult mai grave şi mai complicate. DNA-ul a pasat plângerea penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, mai exact la procurorul Ciauşu care a preluat acest dosar de parcă ar fi fost „radioactiv”!!! – nu prea s-a atins cu tragere de inimă de dosar, fapt confirmat în timp prin tertipurile folosite pentru tergiversarea permanentă a cercetărilor şi, apoi, prin modalitatea de a renunţa la el. Şi din nou vine o surpriză de proporţii: preluarea Dosarului 4496/P/2008 a fost făcută de doamna procuror Couţi, soţia prim-procurorului Couţi Crinel – cel cu o „carte de vizită” deosebit de controversată (inclusiv printre colegii săi procurori şi judecători şi inclusiv în presă!) prin acţiunile lui „justiţiare”. Din punctul meu de vedere, cum aş putea eu să contest vreo rezoluţie pusă de soţie, contestaţia trebuind făcută chiar către soţul celei care a pus rezoluţia?! – unde e deontologia?, cum rămâne cu aspectul moral?, cum e cu conflictul de interese?

Iată cum, în acest mod, a ieşit la rampă, vizibil, fărp ruşine şi fără nici o jenă, şi partea „mafiotă” din Parchetul Maramureş, urmată apoi şi de partea „mafiotă” din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş, prin cei câţiva comisari, subcomisari, inspectori care au slujit foarte frumos şi bine în timpul „cercetarilor”, dar au slujit nu intereselor cetăţenilor de rând, nu dreptăţii, nu aflării adevărului, ci numai acelora sus-puşi implicaţi în cazul GROŞI! Pentru asta am pus în ghilimele „cercetările” Poliţiei, pentru că acestea au fost orice, numai cercetări reale şi profesionale nu au fost (deşi dovezile sunt cu duiumul, sunt concludente şi evidente).

Am încercat din răsputeri să colaborez cu instituţiile din subordinea dvs., domnule Ministru, să mă pun la dispoziţia lor şi să le spun tot ceea ce ştiu, să le pun la dispoziţie toate dovezile pe care le deţin; dar refuzul lor de a mă audia sub toate aspectele cazului Groşi, refuzul lor ciudat de a-mi primi toate probele şi dovezile, m-au lăsat perplex, fără replică! Oare de ce unii refuză să preia anumite probe clare? De ce nu sunt analizate şi coroborate măcar probele deja existente în dosarele cazului? Oare de ce au dispărut de la dosar unele probe – pe care totuşi am încercat să le depun, au dispărut şi apoi brusc au reapărut (!) după ce am făcut puţin tam-tam? Oare de ce şi în ce condiţii a fost dat primul NUP? Pentru ca pe urmă, prim-procurorul Borcuti Diana să-mi transmită, în urma contestării rezoluţiei puse, reţineţi, că anchetarea a fost sumară!?! Nu e pur şi simplu ridicol? Cine este de vină aici? Procurorii? Poliţiştii? Şi unii, şi alţii? Ştiţi prin câte mâini de poliţişti maramureşeni au trecut dosarele cazului Groşi? Nu ştiţi, v-aş putea înşira eu o grămadă de nume… Dacă măcar poliţiştii s-ar fi ocupat de caz aşa cum scrie la carte (făcând cercetări serioase – adunânt TOATE PROBELE existente, verificând toate informaţiile şi mărturiile, audiind toţi martorii, făcând confruntările ce se impuneau etc.), atunci probabil că procurorii de caz n-ar mai fi putut să jongleze atât de subtil şi ridicol cu soluţiile propuse de poliţişti, respectiv cu rezoluţiile lor penibile de procurori incompetenţi! Dar se pare că, din păcate, încă sunt destui poliţişti care execută doar ordinele procurorului de caz (oricât de incorecte sau stupide ar fi acestea!), fără să gândească şi ei puţin, fără să aibă iniţiativă, fără să facă cercetări complete, la faţa locului!

Domnule Ministru, ce fel de subordonaţi aveţi aici în Maramureş, că unii nu prea îşi fac deloc treaba pentru care sunt plătiţi din bani publici? Cel puţin în tot ce înseamnă cazul „GROŞI”, subalternii dvs. nu numai că efectiv şi-au bătut joc de toate cercetările care ar fi fost necesare, dar aceştia – cei la care au ajuns dosarele cazului – parcă încercau mai mult să-i protejeze pe cei implicaţi în caz, prin tertipurile de care deja v-am spus (tergiversări peste tergiversări, plus fără a se face cercetări la faţa locului, ignorarea unor probe importante, chiar dipariţia unor probe, neaudierea unor martori importanţi)! De ce toate aceste lucruri anormale? Oare conducătorii Poliţiei şi ai Parchetelor din Maramureş sunt mai mult în slujba unor structuri de tip mafiot, inclusiv din unele instituţii ale Statului, şi nu numai în slujba Statului, respectiv numai în subordinea dvs.?  

Mai mult decât atât, de aici ţin să vă aduc la cunoştinţă, domnule Ministru, că „oamenii legii”, unii dintre ei, au început să-şi facă bine „treaba” şi în alt sens, la comanda şefilor lor, adică în sensul de a-mi pune beţe în roate împotriva demersurilor mele oficiale, de a mă hărţui, ameninţa, încercând astfel să mă intimideze şi să mă sperie, de cel puţin doi ani încoace, prin toate tertipurile şi pârghiile pe care le au la dispoziţie!

În aceste condiţii, vă aduc la cunoştinţă, domnule Ministru, cu tot respectul, că nu mă speriu într-atât de uşor (de ameninţările subalternilor dvs.) şi nici nu mă intimidez cu una, cu două; ba mai cu seamă mi-au dat un impuls şi mai mare în a lupta cu „mafia instituţională” până la capăt! Dacă aici, în acest caz grav, nu o să-şi facă treaba corect nici măcar Justiţia (la judecători mă refer) din România, o să apelez inclusiv la toate forurile europene pentru care DREPTURILE OMULUI sunt pe primul plan, pentru care LEGILE sunt legi şi trebuie respectate de toţi, de absolut toţi!

Faza 5: 2009-2010 (memorii, sesizări, contestaţii, acţiuni în judecată, conferinţe de presă, strângere de probe, în continuare). Ţin să vă aduc la cunoştinţă, domnule Ministru, că în toată această perioadă aşa-numita „mafie instituţionalizată” şi-a continuat nestingherită activitatea (adică seria de ilegalităţi), dar sub o formă şi într-o manieră vizibil incomodată de acţiunile mele pentru dezvăluirea şirului de infracţiuni. Anumite persoane din cadrul IJP Maramureş şi slugile lor, precum este şeful de post din Groşi, împreună cu alţi colegi, au întreprins anumite acţiuni dubioase, dar fără nici un rezultat în a mă stopa din demersurile mele de elucidare a ilegalităţilor. În urma câtorva acţiuni „discrete” de-ale lor, de intimidare, ameninţare, urmăriri (da, eu am fost cel urmărit, poate-poate mă vor prinde greşind cu ceva, în loc să-i urmărească pe infractori!), la un moment dat lucrurile au culminat chiar cu o agresiune fizică asupra mea – asta petrecându-se în data de 16.02.2010, fapt care evident că a dus la deschiderea unui dosar de cercetare (în care nu s-a văzut absolut nici o activitate, deşi am văzut numărul de înmatriculare al maşinii din care au coborât agresorii, deşi i-am recunoscut pe doi dintre agresori etc.). În aceste condiţii, pot afirma fără reţinere: poliţia, sigur că doar unii poliţişti, nu toţi, cel puţin în cazul acelei agresiuni asupra mea poliţia parcă ar fi lucrat şi parcă lucrează mână în mână cu agresorii-infractori… de fapt aşa se întâmplă în mai toate situaţiile, de câte ori am de a face cu poliţia, de când există acest caz GROŞI şi de când eu încerc, ca şi consilier local, să fac puţină lumină în cazurile sus-menţionate, la insistenţele cetăţenilor şi pentru cetăţenii din comuna Groşi.   

Şi încă ceva interesant, deşi în aparenţă nu are nici o legătură cu cazul Groşi. Precizez că între timp, mai exact în 2010, a fost condamnat definitiv, arestat şi dus în detenţie fostul primar al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, adică şeful direct, pe linie politică, al primarului Lupan din Groşi! O condamnare la închisoare pentru abuz în funcţie, adică  fraudă (că nu degeaba trebuie să restituie la bugetul local al municipiului Baia Mare suma de aproape 400.000 euro, conform sentinţei judecătoreşti), deci practic asemănător, sub anumite aspecte, cu faptele nelegale din cazul Groşi; numai că aici, în cazul Groşi, situaţia e mult mai gravă şi mai complexă inclusiv fiindcă sunt implicate şi persoane din structurile locale de conducere a Statului. De asemenea, dacă tot am pomenit de Baia Mare şi Groşi, foarte important şi concludent e faptul că Groşi este chiar lângă Baia Mare, practic din Baia Mare se intră direct în Groşi. Mai ţineţi cont de subordonarea politică a primarului din Groşi faţă de fostul primar de Baia Mare, iar peste toate acestea mai adăugaţi acum şi următorul aspect: cei mai mulţi dintre cei implicaţi, direct sau indirect, în cazul GROŞI (politicieni, oameni de afaceri şi unii cu funcţii foarte  importante în anumite instituţii) sunt tocmai din Baia Mare! Cu alte cuvinte, cam tot ce s-a petrecut şi se petrece dincolo de lege în Groşi are legătură cu Baia Mare, din multe puncte de vedere.      

O primă victorie în interesul localnicilor. Un punct pozitiv, de această dată, pot să vă prezint. În urma acţiunilor mele, totuşi am reuşit să recuperez aproape întreaga suprafaţă de păşune a localităţii mele Satu Nou de Jos, adică de la 95 ha la 197,8 ha, fapt cât se poate de îmbucurător pentru comunitatea pe care o reprezint. Partea dureroasă este, însă, faptul că localităţile Groşi şi Ocoliş au suferit pierderi deosebit de mari prin înstrăinarea unor mari suprafeţe de terenuri, pierderile ridicându-se practic la milioane de euro. Cei care au contribuit din plin şi deliberat la aceste grave prejudicii cu terenurile comunităţii sunt primarul comunei Grosi, majoritatea consilierilor locali din acest mandat şi din CL anterior, apoi ADS–ul , Prefectura Maramureş, Consiliul Judeţean Maramureş etc. Dar subordonaţii dvs. n-au ştiut şi nu ştiu nimic, nu vor să ştie nimic oricâte sesizări, plângeri şi dovezi ar primi. 

În paralel cu anchetele pornite la parchet si IJP (de fapt pseudo-anchete în care nu se lucrează mai nimic!), au fost deschise şi câteva procese în contencios administrativ (sigur că împotriva unor acte adminstrative, decizii emise de primarie şi hotărâri ale CL), precum şi un proces comform Legii 544 – pentru că cei sus-mentionati, în frunte cu primarul Lupan şi viceprimarul Ioan Ciocotişan, au refuzat şi refuză constant să ne pună la dispoziţie, mie şi altor localnici, documentele publice cerute. Oare de ce le este atât de frică? Şi dacă mie, ca şi consilier local ales de cetăţeni, mi se refuză accesul la documente oficiale (!), e evident că bieţii oameni de rând nu au absolut nici o şansă să obţină astfel de documente, adică e clar că primarul şi acoliţii săi au tare multe de ascuns!

Mai ţin să menţionez că în anul 2009 a apărut ca un trăznet şi Raportul Curţii de Conturi Maramureş, care arăta foarte clar neregulile şi ilegalităţile săvârşite; dar în mod normal aceştia ar fi trebuit să ia măsurile ce se impuneau, nu să recurgă la alte noi acţiuni de muşamalizare. Aici este din nou clar – interese de grup şi oameni implicaţi şi din această instituţie a Statului.

Colac peste pupăză, atenţie din nou, a mai apărut şi Raportul Comisiei de Verificare a Terenurilor Vândute şi Concesionate de pe raza Comunei Groşi, comisie din care am făcut şi eu parte. Constatările au dus la concluzii dezastruoase pentru comunitate (încălcări ale contractelor de concesiune, acte adiţionale ciudate, închirieri şi subînchirieri contrar legilor în vigoare, favorizarea unor grupuri de interese etc.).

Vă aduc la cunoştinţă că această comună Groşi este situată chiar la periferia municipiului Baia Mare (aspect pe care vi l-am mai spus, fiind foarte important), ceea ce conduce la un interes deosebit de mare dinspre oraş, datorită amplasării în teritoriu, prin potenţialul economic deosebit etc.. Din aceste cauze multiple, structurile de tip mafiot locale şi instituţionale, toate din Baia Mare, fireşte,  îşi duc veacul în zona administrativă Groşi!

Un alt fapt deosebit de grav a apărut prin crearea unui prejudiciu serios localităţii Groşi în urma vânzării unei suprefeţe de teren din păşunea proprie, teren de aproximativ 2 hectare, familiei deputatului Doru Leşe Braşoan, adică soţiei parlamentarului, însă cu o sumă infimă, absolut ridicolă (faţă de preţul real al terenului!), mult sub preţul de licitaţie, plus fără acordul localnicilor, dar şi într-un mod şi în împrejurări cât se poate de suspecte. În acea zonă, o arie se vinde de la 2500 euro în sus, iar acest deputat a reuşit să cumpere cu doar 28.000 euro două hectare (!!!), în ciuda existenţei Legii 72 a zootehniei! Deci, în această tranzacţie s-au încălcat o mulţime de legi, plus ridicolul sumei „afacerii”! Iar peste toate acestea, iniţial fusese vorba doar de concesionarea terenului, nicidecum de vânzare!

Dacă omul este deputat şi are relaţii sus-puse şi protecţie de la institutiile Statului (inclusiv cea condusă de dvs.), poate? Se pare că un parlamentar poate orice! În acest sens s-a deschis un dosar penal anul acesta, dar încă fără urmări. Sunt tare curios ce vor face procurorii şi poliţiştii în acest caz. 

Ce să mai zic de miliardele furate din subvenţiile de la păşuni, care au fost folosite numai după bunul plac de către „mafia” din Primăria Groşi?! Instanţa de judecată a respins acţiunea mea pe motiv că nu se justifică plângerea, dar lucrurile stau cu totul altfel, au refuzat să se facă verificări în teritoriu; şi mai grav, am aflat că judecătorul în cauză s-a scăpat într-o discuţie privată şi a spus cuiva că „i s-a impus de sus” respingerea acţiunii! Nu pot dovedi acest lucru, dar de aflat am aflat… şi oricum nu voi renunţa! Oare în ce ţară trăim, domnule Ministru?

Faza 6: 2011 (oamenii din IJP Maramureş atacă şi contraatacă la comandă… politică?). Din toate cele relatate mai sus cred că reiese foarte clar modul de lucru al „mafiei instituţionale”. La începutul anului 2011, alte instituţii maramureşene – din rândul celor care ar trebui să fie numai în slujba cetăţeanului, adică Garda de Mediu Maramureş, Agenţia de Protecţie a Mediului Maramureş şi Direcţia Sanitar-Veterinară, care la rândul lor se pare că lucrează mai mult pe comisioane şi „protocoale” (nu mai spun mită, că nu mai contează) şi-au dat în petec şi acestea. Au  reuşit să o facă „de oaie” rău de tot. Au protejat un grup de „mafioţi cu gulere albe” care provin din rândul oamenilor de afaceri din Baia Mare, care îşi desfăşurau nestingheriţi de ani de zile activităţile ilegale de zootehnie – creşterea porcilor, pe raza comunei Groşi, tocmai lângă „rampa de gunoi” (!), o zonă cât se poate de infestată, periculoasă din punct de vedere sanitar şi neconformă producţiei zootehnice. Aceşti agenţi economici fără autorizaţii de funcţionare comercializau carne pe piaţa maramureşeana şi nu numai, dar mult mai grav, fiind protejaţi chiar de instituţiile sus-menţionate, cele care ar fi trebuit să-i controleze şi să-i sancţioneze drastic. Oare nu îi va trage chiar nimeni la răspundere?

Da! Da, totuşi am reuşit şi în acest caz să stopez ilegalităţile… dar numai eu ştiu cu câtă muncă, câtă zbatere, câte insistenţe, câte dovezi a trebuit să găsesc eu. De frică, de nefrică, într-un final autorităţile tot au răspuns favorabil, după ce am făcut unele presiuni oficiale. Numai sub presiune să înţeleg că lucrează autorităţile Statului?

„Pasiunile” viceprimarului Ciocotişan Ioan şi penibilul mod de lucru al unor poliţişti. Acum vă voi prezenta un fel de „surpriza etapei”, un caz în care oamenii din IJP Maramureş şi-au cam dat cu stângul în dreptul şi realmente se fac de tot râsul judeţului.

Un caz deosebit de grav a apărut la începutul lunii februarie 2011, caz de care m-am ocupat personal, fiindcă din nou la mine au venit localnicii nemulţumiţi şi înfuriaţi. Acest caz m-a determinat, de fapt, să redactez acest memoriu, umplându-se paharul grozăviilor din Groşi până la refuz; redactez şi vă transmit acest memoriu ca să vă pot aduce la cunoştinţă ce vă fac subordonaţii din Maramureş, mai exact ce nu fac ei, cum nu-şi fac meseria şi cum îşi bat joc de oamenii simpli, chiar şi în cazuri teribile, îngrozitoare pentru specia umană.

La începutul lunii februarie mi s-a pus la dispoziţie o înregistrare audio din care reiese clar ca lumina zilei că viceprimarul comunei Groşi, Ciocotişan Ioan (membru PSD), hărţuieşte sexual o minoră de 13 ani (!!!) de la Şcoala Generală din comuna Groşi! De ce mi s-a pus tocmai mie la dispoziţie înregistrarea? Vă răspund! Pentru că fac parte şi din Comisia Juridică, Sport, Învăţământ şi Protecţie Socială din cadrul CL Groşi.

După ce am analizat cu atenţie înregistrarea – din care reies clar actele de hărţuire sexuală, am audiat victima, care la rândul ei mi-a spus, atenţie!, că mai sunt şi alte fete minore care au fost victime ale aceluiaşi viceprimar obsedat sexual, ba chiar au avut şi relaţii sexuale!!! Din toate cele relatate de fetiţa în cauză am tras concluzia că gravitatea cazului era deosebit de mare. Am discutat şi cu părinţii fetei, care m-au rugat insistent să-i ajut deoarece sunt ignoraţi total de autorităţi, în special din cauza stării lor materiale precare şi fiind nişte oameni foarte simpli. În urma acestor investigaţii am discutat cu directorul şcolii, căruia i-am cerut, printre altele, să nu mai pună la dispoziţie maşina şcolii acestui viceprimar, pentru a preveni alte agresiuni sexuale probabile asupra copiilor din Satu Nou de Jos şi Ocoliş, copii care fac zilnic naveta la şcoala din Groşi. Am mai cerut să li se pună psihologi la dispoziţie fetelor, pentru a le pregăti în privinţa a tot ceea ce va urma – după ce se va afla public despre caz.

Acum atenţie, intră poliţia în cadru! Am stat de vorbă, desigur, cu şeful de post Ungur Ionuţ din comuna Groşi, căruia i-am pus la dispoziţie să asculte înregistrarea. Poliţistul m-a uluit cu replica lui! Mi-a confirmat că ştia de acest caz de circa un an de zile!!! Incredibil! Oare de ce nu a luat măsuri? Aştepta să facă cineva o plângere? – aceasta este veşnica scuză cretină a tuturor poliţiştilor atunci când nu vor să se ocupe de un caz pe care-l cunosc foarte bine! De ce poliţistul nu a făcut absolut nimic timp de un an? Ce ascundea? Vă pot răspunde tot eu!

Culmea este că deja sunt mult mai multe victime descoperite în momentul de faţă în acest caz, dar poliţia vegetează în continuare! Sau protejează cumva pedofilia? Sau pe agresorii sexuali? Bravo, Poliţia Română, cea din Maramureş! Am făcut imediat plângere la Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului Maramureş (director Nicolae Boitor), care la rândul ei, prin personalul specializat, a demarat o anchetă urgentă şi, la foarte scurt timp, mi-au comfirmat toate cele sus-menţionate, trimiţând sesizările de rigoare la Poliţie. Până aici totul a mers ca pe roate, s-au făcut toate sesizările şi demersurile necesare, au început cercetările din mai multe direcţii etc.

Dar surpriza şocantă, partea urâtă şi neplăcută vine tocmai din partea Poliţiei care, în loc să-şi facă treaba, dimpotrivă, începe represalii, ameninţări şi acţiuni de intimidare asupra victimelor (!!!) pe toate fronturile! Încercarea de a muşamaliza şi de a trece sub tăcere gravele infracţiuni ale viceprimarului Ciocotişan tocmai de către subalternii dvs., domnule Ministru de Interne,  arată încă o dată cât de gravă e situaţia şi că normalitatea în IJP Maramures este încă departe de ceea ce ar trebui să fie cu adevărat, în apărarea drepturilor cetăţenilor. De la conducerea Poliţiei judeţene până la şeful de post Ungur şi ajutorul acestuia, pseudo-poliţista Ardelean Paula, care cu o agresivitate patologică încercau să intimideze fetiţele şi pe ceilalţi copii din şcoala Groşi, lucrurile în acest oribil caz se derulează parcă împotriva celor agresaţi, împotriva celor care au făcut sesizări, nicidecum împotriva agresorului obsedat şi periculos pentru copii!!! Oare cu cât i-a cumpărat pe aceşti poliţişti viceprimarul? Sau poate că PSD-ul, care îl apără cu atâta înverşunare pe viceprimarul obsedat sexual, poate are ceva de spus în privinţa desfăşurării cercetărilor în dosarele de la IJP Maramureş? Aşa să fie? Nu pot să cred aşa ceva, însă lucrurile aşa par a fi, din păcate! Veţi lua măsuri, domnule Ministru, în acest caz grotesc?

Peste toate cele menţionate până aici, culmea ironiei, anumite personaje foarte importante din Maramureş, în special politice, se dau de ceasul morţii şi cer, în spatele uşilor închise, ca să fiu eu cel drastic sancţionat deoarece, culmea absurdului, eu am încălcat „PROTOCOLUL USL”!!! Ridicol pur şi simplu!

Menţionez, ca o paranteză, că în acel protocol „dezastru” al USL nu am găsit nicăieri nici un articol, nici un paragraf în care să se precizeze că membrii partidelor din USL trebuie să protejeze pedofilia, hărţuirile sexuale, fraudele de orice fel, delapidările, abuzul în funcţie, furturile din banii publici şi europeni. Da, am spus şi „din fonduri europene”, asta este îmcă un caz grav din Primăria Groşi!

Poate acum vă daţi seama că „structurile mafiote” sunt foarte bine organizate în Maramureş, inclusiv cu implicare politică, şi au susţinerea instituţiilor Statului, mai cu seamă a Poliţiei, Parchetelor, a unor avocaţi importanţi, judecători, procurori… din nou spun procurori – fiindcă cel mai adesea de ei depinde totul.

În altă ordine de idei, tot în acest an 2011, actualul lider al PNL Maramureş şi fost decan al Baroului de Avocaţi din Maramureş, avocatul şi consilierul municipal Radu Ştef din Baia Mare, protectorul politic direct al primarului Lupan din Groşi şi al preotului Balaj din Satu Nou de Jos, deci chiar liderul liberalilor m-a ameninţat că, dacă nu-mi retrag toate plângerile şi sesizările de la Parchet şi Poliţie, dacă nu renunţ la procesele pe care le-am deschis în Justiţie, dacă nu încetez să mai fac dezvăluiri presei, voi fi exclus din partid!!! Din care partid, că eu nu sunt membru al PNL!

Să explic puţin gravitatea şi stupiditatea acestor ameninţări incredibile. Eu fac parte din Partidul Conservator, sunt vechi membru al acestui partid, nicidecum din PNL sau PSD. Atunci oare cum o să mă excludă din PC? Şi mai ales de ce sunt atât de iritaţi şi nervoşi pe mine liderii din PNL? Cred ei cumva că mă sperie cu astfel de ameninţări? S-au înşelat! Ba o să şi fac publice discuţiile avute cu aceştia! I-am ignorat până acum, nici nu i-am luat în seamă, nici avertismentele lor, fiindcă pe mine mă interesează doar DREPTATEA şi apărarea intereselor comunităţii care m-a ales consilier local, de aceea nu am spus nimic despre ameninţările celor din PNL. Dar acum gluma se îngroaşă, iar eu nu am de gând să cedez nici presiunilor, nici ameninţărilor, puţin îmi pasă mie de toate astea şi că mă vor exclude din PC, dacă vor avea curajul să facă şi nemernicia asta! Iar dacă cei din PNL reuşesc deja să excludă membri din PC, atunci situaţia e gravă de-a dreptul! 

Mai ţin să vă aduc la cunoştinţă, în acelaşi context, că orice persoană din comuna Groşi, care are curajul să spună pe faţă ceva despre ilegalităţile săvârşite de „mafia” din zonă (Groşi plus Baia Mare) se alege imediat cu amenzi, ameninţări, presiuni pe toate liniile, represalii într-un cuvânt! (de exemplu, cum păţeşte şi localnicul Bila Ioan din loc. Groşi); acesta a avut curajul să spună direct şi pe faţă toate problemele şi s-a ales cu amenzi, cu ameninţări şi tot „tacâmul” poliţienesc. Cu asta se ocupă poliţia, este cumva organ de represiune al celor nemulţumiţi? Eu credeam că aşa ceva se întâmpla numai înainte de 1989, pe vremea lui Ceauşescu, dar constat că în multe cazuri, astăzi, se întâmplă mai rău decât atunci!   

Încă un episod incredibil! Acum să vă mai relatez un episod foarte grav din acţiunile făcute recent la comandă, a poliţiştilor corupţi. În 28 aprilie 2011 în jurul orelor 14.30, în faţa Primăriei Groşi se aflau doi jandarmi înarmaţi (subliniez – înarmaţi ca în misiune!) care păzeau primăria de parcă era asediu. Al treilea se afla în incinta primăriei. Ţin să vă aduc la cunoştinţă că la ora 15.00 trebuia să înceapă şedinţa de Consiliu Local. Din discuţia purtată cu cei doi jandarmi şi la întrebarea mea – ce caută ei acolo? – am auzit următoarea afirmaţie a lor: „Se mai întâmplă pe aici unele ilegalităţi!”. În momentul în care am început să-i filmez (!), au luat-o imediat la goană toţi trei!!! Oare ce misiune era atunci în derulare la primarie, din moment ce au fugit? Oare cine i-a chemat şi de ce? Oare poliţia şi jandarmeria pleacă în misiune cu maşinile personale? Oare se temea cineva de ceva anume? De ce anume? Era misiune oficială sau nu?

Menţionez faptul că personal cunosc foarte bine modalităţile de plecare într-o misiune, modul cum se preia şi se predă armamentul din dotare. Atunci cine i-a înarmat şi de ce? Din ordinul cui? Eu personal, ca şi consilier local, deja m-am obişnuit să stau între doi poliţişti la şedinţele de Consiliu Local, poliţişti chemaţi şi puşi la intimidare, ca să nu avem nici un curaj de a spune ceva ce nu-i convine primarului „mafiot” Lupan. Cum se face că şeful de post şi ajutorul lui mai intervin în timpul şedinţei, unde de fapt ei nu ar avea nici un drept să facă asta? Repet! În ce ţară trăim, domnule Ministru? Dictatură, „PCR” sau totalitarism pur şi simplu?

Dar încă nu am terminat cu povestea ciudatei misiuni a jandarmilor! A doua zi m-am înscris într-o audienţă la Jandarmeria judeţului Maramureş, unde de la bun început au avut o atitudine ciudată; iar până ce nu le-am explicat clar că o să le aduc presa pe cap, nu m-au primit. M-au ţinut aproape două ore la poartă, deşi era vorba doar de o formalitate de 5 minute în a depune o sesizare şi de a primi un număr de înregistrare la sesizarea mea. De ce s-au speriat? Vă răspund pe loc. Până la urmă, comandantul a observat şi a înţeles că se îngroaşă gluma şi m-a primit în biroul lui ca să „negociem”! Oare aşa lucrează instituţiile Statului? Pe negocieri sau strict pe lege? Am cerut să-mi arate dacă în registrele cu misiunile de la poliţie şi jandarmerie, în data de 28.04.2011 era prevăzută vreo misiune în localitatea Groşi. Răspunsul a fost – nu, nu era prevăzută nici o misiune, de nici un fel, în Groşi! Atunci cine i-a înarmat şi cum? Surpriza mare îmi vine după câteva zile, în scris! Iată răspunsul şocant: „Doi jandarmi erau în misiune.”!!! 

La fel, poliţia a confirmat că de la ei nu s-au trimis oameni în misiune. Atunci, asta înseamnă că cineva chiar se joacă cu regulamentele (şi cu legislaţia specifică) şi are în subordine, când doreşte şi cum doreşte, orice soldat, subofiţer, ofiţer, ba poate şi tunuri şi tancuri şi cine ştie ce alte arme?! Sunt ironic, dar foarte supărat şi nu-mi vine să cred ce se întâmplă! Ne putem oare aştepta la orice din partea subordonaţilor dvs. din Maramureş? Toate acestea vă asigur că nu se vor termina aici. Le voi scoate public şi cred că va fi o „bombă cu fragmentaţie” până sus la centru, unde nu ştiu unde va lovi şi pe cine. Dar nici nu mă interesează! Opinia publică trebuie să afle, din toată ţara! Vă asigur de asta!                               

La începutul lunii mai 2011, a mai fost deschis un dosar important la DNA Bucureşti (nr. 82/P/2011), în care am solicitat verificarea tuturor proiectelor care s-au derulat pe raza comunei Groşi de când acest primar „mafiot” este în funcţie. Fiind şi secretarul Comisiei de Buget-Finanţe al Consiliului Local Groşi, am avut posibilitatea să supraveghez pas cu pas ilegalităţile celor sus-menţionaţi. E un dezastru total! Se fură ca-n codru,  fără frică! Justiţia e oarbă, mută, surdă, schioapă, anesteziată etc.

În încheiere vă precizez, domnule Ministru, că nu am redactat acest memoriu doar de dragul de a mă afla în treabă! Vă solicit la modul imperativ, dar cu tot respectul şi consideraţia, să interveniţi de urgenţă, să trimiteţi pe cineva de la dvs. ca să pot să-i dau absolut toate detaliile în vederea îndreptării situaţiei grave din structurile IJP Maramureş, dar mai cu seamă pentru stoparea ilegalităţilor din comuna Groşi.

Dacă nu trimiteţi oameni serioşi şi pregătiţi de la Bucureşti, vă asigur că nu voi sta de vorbă cu nici un subordonat de-al dvs. din Maramureş. Aceştia au demonstrat ce pot timp de aproape trei ani de zile, de când mă ocup de acest caz grav. Dacă nu voi primi nici un semn de la dvs. în timp de o săptămână, două, de la primirea memoriului la minister, vă asigur că voi face totul public fără nici o reţinere.  

„Nimeni nu este mai presus de lege”!

Vă mulţumesc anticipat, Cu respect şi consideraţie,

Consilier Local GROŞI: GAJE Sorin Cristian / Data: 10 august 2011

A consemnat: Peter CZOMPA  

18 Ian 2012 Darea de seamă a ex-consilierului local Sorin Gaje s-a transformat într-o virulentă conferinţă de presă ad-hoc, în curtea Primăriei Groşi!

16 Mar 2012 Declaraţie incendiară a ex-consilierului Gaje şi oameni revoltaţi După scandalul din Groşi: amendă pentru Gaje, declaraţii controversate, poliţişti acuzaţi de abuz, nervozitate şi circ în comună. Gaje contestă în justiţie amenda primită, iar împotriva poliţiştilor va depune plângere penală.

7 Iun 2012 Asociaţia „Viitorul” Satu Nou de Jos a câştigat procesul cu autorităţile din Groşi! Asociaţia composesorală Viitorul contra Comisiei locale de fond funciar Groşi; sau ex-consilierul Gaje, preşedinte al asociaţiei, versus primarul Lupan.

19 Oct 2012 Hotărâre pentru “transparenţă” plus şedinţe cu scandal în CL Groşi “(…) în cadrul şedinţelor consiliului local sunt dezbătute şi probleme cu caracter personal, pentru protejarea datelor acestora (…)”! – a decis majoritatea din CL Groşi (Maramureş) în 30 iulie a.c., aceste “probleme cu caracter personal” fiind uluitorul motiv pentru care s-a hotărât practic interzicerea înregistrării video a şedinţelor!

24 noiembrie 2012 Primarul comunei Grosi, reclamat la politie pentru incalcarea proprietatii si abuz in serviciu Politia si Garda de Mediu il cerceteaza pe primarul comunei Grosi pentru incalcarea unei proprietati private prin abuz in serviciu. Sesizarea a fost depusa de catre presedintele composesoratului din Satu Nou de Jos, care sustine ca edilul a dispus executarea unor lucrari neautorizate pe terenul membrilor asociatiei.

19 decembrie 2012 Un fost ales din Grosi a fost trimis in judecata pentru un scandal provocat in consiliul local Sorin Cristian Gaje, fost consilier local din Grosi, a fost trimis in judecata de catre procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare pentru un scandal pe care l-a provocat in cadrul unei sedinte a forului administrativ din comuna maramureseana. Ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii si ordinii publice sunt infractiunile de care este acuzat Gaje.

29 mai 2013 Caracatiţa transpartinica din Maramures : procese civile şi penale pe rol, sesizări la DNA şi la multe alte instituţii, cercetări tergiversate în mod cel puţin dubios de Poliţie şi Parchete, sforării ordinare în mass-media locală, ameninţări ş.a.m.d., totul culminând cu maşinaţiunile de culise, cu implicarea unor politicieni atât de la Putere cât şi din Opoziţie, mână-n mână!

Despre Alex Imreh

0742669918
Acest articol a fost publicat în Mafia și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu