Orlando Balas – Drepturile Animalelor

facebook.com/groups/Drepturile.Animalelor – Omul – primul între egali 

Considerăm că animalele – indiferent că e vorba de fauna sălbatică, de cea domestică sau de animalele de companie – au dreptul la viață și la un tratament decent, respectuos și responsabil din partea oamenilor. Mediul de viață al animalelor trebuie respectat și protejat, iar habitatele neantropizate în măsura în care ele mai există, trebuie ferite de antropizare, deoarece biodiversitatea este una din cele mai importante bogății ale planetei.
În loc să stăpînim iresponsabil peste această lume ar trebui să o îngrijim și să o perpetuăm pentru generațiile următoare, în loc să distrugem natura, ar trebui să o respectăm și să o îngrijim. Omul fără natură, fără plante și animale, nu poate exista. Toate ființele vii sînt frații și surorile noastre, noi sîntem dotați cu discernămînt și rațiune, iar asta nu ne conferă mai multe drepturi față de necuvîntătoare, ci ne aduce mai multe responsabilități.

Toate făpturile au fost dotate cu înțelepciunea instinctivă de a nu-și distruge habitatul. Doar omul a pierdut această înțelepciune, cu cît a avansat mai mult tehnologia și cu cît ne-am îndepărtat mai mult de natură. E timpul să ne reconsiderăm poziția în lume, să devenim conștienți că depindem de tot ce ne înconjoară, să învățăm de la lumea vie și să ne manifestăm recunoștința față de ea pentru tot ce ne-a oferit printr-o atitudine de respect și iubire frățească și pentru semenii noștri cu blană, pene, chitină sau solzi.

Sîntem conștienți de adevărul celor spuse acum peste 150 de ani de căpetenia indiană Seatle: „De ar dispărea toate animalele, va muri omul în marea singurătate a spiritului. Ceea ce se întâmplă mereu animalelor, se va întâmpla curând şi oamenilor. Toate lucrurile au o legătură între ele. Ceea ce loveşte Pământul, loveşte în fiii Pământului. Nici omul alb nu se poate sustrage de la soarta comună tuturor.” Când va pieri ultimul copac, cînd vom otrăvi ultimul rîu și va fi prins ultimul pește, ne vom da seama ca nu putem mânca bani.

De aceea, sîntem alături de iubitorii de animale și le susținem acțiunile și revendicările. Vocea iubitorilor de animale trebuie auzită și respectată. Fauna sălbatică trebuie protejată, animalele domestice trebuie să beneficieze de condiții decente de viață, iar animalele de companie trebuie respectate conform legii. Orice act de cruzime față de animale este ilegal, imoral și degradant pentru oameni.

Atitudinea noastră față de animale reflectă în mod direct măsura gradului nostru de civilizație și de umanitate. Așa cum spunea Albert Schweitzer (filosof, muzician, teolog, medic, laureat al Premiului Nobel pentru Pace), „simpatia omului pentru toate ființele este cea care face în primul rând din el cu adevărat un om”.


DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR ANIMALELOR 

Considerand ca viata este una singura, toate creaturile avand o origine comuna si diversificandu-se pe parcusul evolutiei in specii; ca toate creaturile poseda drepturi naturale si ca fiecare animal cu sistem nervos are anumite drepturi ; ca ignorarea acestor drepturi naturale conduce omul sa comita crime impotriva animalelor; ca coexistenta speciilor implica recunoasterea de catre specia umana a dreptului celorlalte specii sa traiasca; ca respectul oamenilor pentru animale este acelasi cu respectul unui om fata de alt om declaram ca:

Articolul 1. Toate animalele s-au nascut egale si au aceleasi drepuri!

Articolul 2. a) Fiecare animal trebuie respectat! b) Omul, ca specie, nu are dreptul de a extermina alte animale sau de a le exploata. Omul trebuie sa-si foloseasca constiinta in serviciul animalelor. c) Orice animal trebuie tratat cu respect si protejat de catre om.

Articolul 3. a) Nici un animal nu trebuie supus abuzurilor sau actelor de cruzime! b) Daca moarte unui animal se impune ca ultima solutie, aceasta trebuie sa fie fara durere.

Articolul 4. a) Toate animalele apartinand speciilor salbatice au dreptul sa traiasca libere, in mediul lor natural si au dreptul sa se reproduca! b) Orice privare de libertate, chiar in scopuri educationale este in opozitie cu acest drept!

Articolul 5. a) Orice animal care traieste in mediul domestic, trebuie sa creasca si sa traiasca intr-un ritm natural. b) Orice schimbare a ritmului natural de viata a unui animal domestic, orice conditie dictata de om in scopuri mercantile, este in contradictie cu aceasta lege!

Articolul 6. a) Toate animalele selectate de om ca animale de companie, trebuie sa aiba o viata corespunzatoare longevitatii lor! b) A abandona un animal, este un act de cruzime si degradare umana!

Articolul 7. Animalele folsite in diverse munci, trebuie sa „lucreze” perioade limitate de timp si nu sa lucreze pana la epuizare! Aceste animale trebuie sa aiba mancare si odihna adecvate.

Articolul 8. a) Experimentele pe animale care cauzeaza durere fizica sau psihica sunt incompatibile cu drepturile animalelor, chiar daca sunt in scopuri medicale, stiintifice, comerciale sau orice alt fel de experiment! b) Un substitut tehnic trebuie creat si dezvoltat.

Articolul 9. In eventualitatea unui animal crescut in scopuri industriale, acesta trebuie hranit, crescut si sacrificat cu metode umane de eutanasiere.

Articolul 10. a) Nici un animal nu trebuie folosit ca mijloc de amuzament. b) Spectacolele cu animale si parcurile Zoo sunt incompatibile cu demnitatea fiecarui animal!

Articolul 11. Fiecare actiune care cauzeaza moartea unui animal este o cruzime.

Articolul 12. a) Fiecare actiune care cauzeaza moartea mai multor animale salbatice este genocid,adica o crima impotriva speciei. b) Poluarea si distrugerea mediului conduc la exterminarea multor specii!

Articolul 13. a) Animalele moarte trebuie tratate cu respect! b) Scenele violente, in care animalele sunt victime  trebuie interzise la cinema sau TV, cu exceptia cazurilor in care sunt folosite in demonstratii pentru apararea drepturilor animalelor!

Articolul 14. a) Asociatiile de protectia animalelor trebuie reprezentate la nivel guvernamental. b) Drepturile animalelor trebuie aparate de legi, ca si drepturile omului.

Textul „DECLARATIA  UNIVERSALA A DREPTURILOR ANIMALELOR” a fost adoptat de Liga Internationala a Drepturilor Animalelor in cursul Conferintei Internationale a Drepturilor Animalelor, care a avut loc la Londra intre 21-23 Septembrie 1977.

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Green Party și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s