Războiul urzicii- Interzicerea preparatelor empirice traditionale

agricultura-sustenabila.blogspot.com/2011/04/razboiul-urzicii-si-reteta-purinului 

Războiul urzicii şi reţeta purinului de urzici a lui Raymonde

Folosit de câteva sute de ani, distribuit pe o piaţă paralelă, neîncadrată de nicio regulă juridică, purinul de urzică este cel mai bun, cel mai natural, cel mai eficace dintre fertilizanţi, care alungă dăunătorii, îmbogăţeşte compoziţia solului şi stimulează imunitatea plantelor la rădăcina cărora este turnat.
În Franţa, Legea orientării agricole, din 5 ianuarie 2006, al cărei obiectiv este interzicerea promovării şi a vânzării produselor fitofarmaceutice care nu beneficiază de autorizare, îşi propune nici mai mult nici mai puţin decât să controleze sau să elimine toate preparatele empirice elaborate de generaţii şi generaţii de grădinari. Vedeta este purinul de urzică.
Legea interzice nu doar comercializarea, ci şi transmiterea cunoştinţelor legate de produsele biologice neomologate. Altfel spus, daca scrii un articol despre ceaiul de muşeţel, produs neautorizat, eşti pasibil de doi ani de închisoare şi o amendă suculentă. Urzica a devenit emblema luptei pentru conservarea memoriei agricole.
Un vânt de rebeliune se ridică din grădinile Franţei. În frunte cu Alain Baraton, grădinar-şef al Palatului Versailles, care remarcă plin de bun simţ: „Acum pot vorbi despre toate otrăvurile numite fungicide, pesticide, insecticide, care nu pot fi manipulate decât cu mască de gaze, cu mănuşi, care trebuie ferite de copii, şi ale căror recipiente nu pot fi aruncate la pubelă, pentru că poluează atmosfera, ci trebuie reciclate. Însă devin infractor dacă suflu o frază despre efectele purinului de urzică.”
Documentarul (aka tante Raymonde) ne oferă şi reţeta (de profitat până nu devine infracţiune şi în România):
1 kg de urzici proaspete pentru 10 kg de apă
– Umpleţi un recipient (de exemplu o pubelă de plastic) cu urzici, fără să tasaţi prea mult.
– Acoperiţi urzicile cu apă.
– Utilizaţi apă de preferinţă fără calcar (15-25 grade Celsius).
– Amestecaţi regulat, la fiecare 48 de ore.
– Examinaţi spuma care se ridică, semn că are loc procesul de macerare.
– După 8-15 zile spuma dispare, făcând loc unor bule.
– Se filtrează rapid.
– Se utilizează purinul de urzici diluat (5-20%), sau se pune în bidoane închise ermetic.
– Se poate păstra în beci timp de câţiva ani.

P.S. Până nu demult mi se păreau năzdrăvănii cele ce auzeam despre interzicerea plantelor medicinale. Acum ştiu că se poate.
La guerre de l’Ortie et la recette de Raymonde de la-graine-indocile

Publicat de Radu Iliescu

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Bio, Codex Alimentarius, Green, Green Technology și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Războiul urzicii- Interzicerea preparatelor empirice traditionale

  1. maring zice:

    foarte adevarat, oricum odata cu adoptarea Codex Alimentarium in Romania va veni si interzicerea plantelor medicinale, fitoterapiilor si a tot ceea ce este natural si nu aduce profit multinationalelor din chimie, farmaceutica, ind alimentara si agricultura, desigur ca statul nostru drag va sustine aceste cereri deoarece crede el in prostia sa ca vor creste incasarile din impozitul pe profit si TVA.

  2. serban zice:

    Intr-un viitor nu foarte indepartat tot ce vom aduna din roadele acestui pamant si nu vom plati impozit ne va crea probleme cu legea. Doar statul are dreptul la roadele pamantului ;… nu vedeti ce conditii minunate de trai ne ofera? in curand se va impozita si mersul pe jos; Pai de ce n-ai masina? vrei sa fentezi statul sa nu platesti impozit?? Suntem atat de ocupati sa ne asiguram traiul zilei e maine incat nu luam atitudine decat atunci cand este prea tarziu . Are grija domnul STAT sa ne tina ocupati. Statul se ocupa de oamenii bogati nude oamenii de rand ca doar pe langa ei traieste si statul nu???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s